עמוד 1 מ-1

מפת האתר

וירוסים >> וירוסים בדואר האלקטרוני

וירוסים בדואר האלקטרוני

הדבר האחרון בתחום הם וירוסים בדואר אלקטרוני, והוירוס מליסה במרץ 1999 היה תופעה מדהימה. מליסה הופץ במסמכים של Microsoft Word שנשלחו בדואר אלקטרוני, ופעל באופן הבא. אלמוני יצר את הוירוס כמסמך Word ושלח אותו לקבוצת חדשות באינטרנט. לאחר מכן הוירוס שלח את המסמך (ולכן גם את עצמו) בתור הודעת דואר אלקטרוני ל - 50 האנשים הראשונים המופיעים בפנקס הכתובות של השולח. ההודעה הכילה מסר ידידותי עם שמו של האיש, כך שהמקבל לא יחשוש לפתוח את המסמך. עם פתיחת המסמך, הוירוס היה יוצר 50 הודעות חדשות על פי הכתובות שבמחשב של מקבל המסמך. כתוצאה מכך, מליסה הפך לוירוס המהיר ביותר שהופץ אי פעם. כפי שנזכר למעלה, הוא אילץ מספר חברות גדולות להשבית את מערכות הדואר האלקטרוני שלהן.

 

הוירוס ILOVEYOU, שהופיע ב - 4 במאי, 2000, פעל בצורה פשוטה עוד יותר. הוירוס הכיל קטע קוד בתוך תוכנית שנלוותה למסמך. כל מי שהפעיל את התוכנית בלחיצת עכבר, גרם להרצת הקוד. הקוד שלח עותקים של עצמו לכל אחד מהאנשים המופיעים בפנקס הכתובות של הקורבן ולאחר מכן החל להרוס קבצים במחשב שלו. זהו וירוס מהסוג הפשוט ביותר שיכול להיות. למעשה, הוא יותר כמו סוס טרויאני שמופץ בדואר האלקטרוני משהוא וירוס.

 

הוירוס מליסה ניצל את שפת התכנות המובנית לתוך Microsoft Word: VBA (Visual Basic for Applications). זוהי שפת תכנות במלוא מובן המילה, וניתן לתכנת בה משימות כמו שינוי קבצים או משלוח הודעות דואר אלקטרוני. שפה זו מכילה גם תכונה שימושית אך מסוכנת של הפעלה אוטומטית. המתכנת יכול לכלול בתוך מסמך תוכנית, שתרוץ מייד עם פתיחת המסמך. כך תיכנתו את הוירוס מליסה. כל מי שפתח מסמך נגוע בוירוס היה מפעיל אוטומטית את הוירוס. הוירוס היה שולח את 50 הודעות הדואר האלקטרוני ולאחר מכן מדביק קובץ חשוב בשם NORMAL.DOT, כך שכל מסמך שיישמר מאוחר יותר יכיל גם הוא את הוירוס. זה יצר בלגן אדיר.

יישומי מייקרוסופט מצוידים באפשרות "הגנה מפני וירוס מאקרו" (Macro Virus Protection) בדיוק כדי למנוע דברים מסוג זה. כאשר מפעילים את ההגנה, היא מבטלת את הביצוע האוטומטי. "הגנה מפני וירוס מאקרו" מופעלת תמיד כברירת מחדל. לכן, כשמסמך מנסה לבצע קוד של וירוס, מופיעה תיבת דו-שיח שמזהירה את המשתמש. למרבה הצער, רבים אינם יודעים כלל מהו מאקרו או וירוס מאקרו, ולכן פשוט מתעלמים מתיבת הדו-שיח כשזו מופיעה והוירוס מופעל בכל זאת. רבים אחרים מבטלים את מנגנון ההגנה. משום כך הוירוס מליסה הופץ על אף קיומם של אמצעי ההגנה שיכלו למנוע אותו.

במקרה של הוירוס ILOVEYOU, הפעלת הוירוס נעשתה על ידי המשתמש עצמו. אם המשתמש הפעיל בלחיצת עכבר את התוכנית שנלוותה למסמך, התוכנית החלה לרוץ ועשתה את שלה. הנכונות מצד משתמשים לנסות ולהפעיל את התוכנית היא שאיפשרה את הפצת הוירוס.