דף הבית >  מערכות הפעלה >  Windows כללי > WindowsCE 3.0 ...

Windows CE 3.0

השינוי שיפורים ותוספות יצרנים חדשים iPAQ עיברית

 

אחרי שני הניסיונות הלא מוצלחים, הגיעה באפריל 2000 גירסה 3.0 של Windows CE. לאמיתו של דבר, ההתנהלות של מיקרוסופט עד אותו שלב לא התאפיינה בתכליתיות הדורסנית שלה, כאשר היא מזהה מטרה אסטרטגית. אבל אחרי ההצלחה הפנטסטית של הטלפון הסלולרי ואחרי שהובן הקשר הבלתי נמנע בין עתידו לבין עתיד מחשבי כף-היד, השכילה מיקרוסופט להשלים את מה שהחסירה, ולהציג יריבה ראויה ל-palmos. לא רק בהיקף התכונות, אלא בנכונות התפיסה.

באסטרטגיה החדשה של מיקרוסופט הפך ה-PalmSize PC ל-Pocket PC ונבחרו שותפים אסטרטגיים, כמו Casio וקומפאק. כישלונות העבר נלמדו, מחלות הילדות טופלו, ו-Windows CE קיבלה כיוון שמתאים יותר לצרכים ולמשאלות של המשתמשים.

בדומה לגירסאות הקודמות גם הפעם הדגש הוא לא על אחסון מספרי טלפון ופרטים על פגישות, אלא על ניגון MP3, התחברות נוחה לאינטרנט וצפייה בווידאו. המחשבים מגיעים עם גירסה קומפקטית - אך חזקה ומאובטחת - של הדפדפן IE, עם דפדפן ספרים מבוסס טכנולוגיית ClearType של מיקרוסופט ועם יישומים מתקדמים נוספים.

 

השינוי

השינוי הבולט הוא בהנדסת האנוש - הקופסאות המסורבלות הוחלפו במארזים קלים ודקי גזרה ומערכת ההפעלה עברה מתיחת פנים. היא לא הפכה זוהרת יותר, אלא דווקא נסוגה שלב אחד אחורה, למימשק דו מימדי אינטואיטיבי, קרוב יותר בתפיסה לזה של מחשבי הפאלם.

אפשרויות הרחבה

Windows CE תמכה כבר מהגירסה הראשונה באמצעי הרחבה מבוססי PC Card. בגירסה 3.0 יש כבר תמיכה בכרטיסי Compact Flash ו-Secure Digital, שפותחת הרבה אפשרויות. למחשבים שמתבססים עליה אפשר לחבר מגוון אביזרים חיצוניים, שמבוססים על הטכנולוגיות הללו, ביניהם: כרטיסי זיכרון, מצלמות דיגיטליות, מודמים וכרטיסי רשת, סורקי ברקוד ואפילו דיסקים מגנטיים זעירים.

דגש על הנוחות

אבל השינוי האמיתי בדגמי CE 3.0, הוא קודם כל במערכת ההפעלה. המימשק הפך קל לניווט, שמזכיר את הפאלם. תפריט פשוט במסך הפתיחה מאפשר לקבוע פגישה, לשלוח דואר אלקטרוני או להריץ יישומים בהקשה אחת. הכפתור המוכר של תפריט Start הוזז מתחתית המסך לפינה השמאלית העליונה שלו, ומשמש למעבר מהיר בין יישומים. תפריטי היישומים עברו לתחתית המסך, נגישים בכל זמן.

שיפורים ותוספות

בין השיפורים והתוספות של Windows CE 3.0, חשוב לציין כמה:

Pocket Office

 החבילה המשרדית בגירסת כף-היד התייצבה והבשילה. הגירסה הקומפטית של Word תומכת במגוון גופנים, סגנונות וצורות תצוגה. היא תומכת בכתיבה חופשית, שיבוץ תמונות במסמכים וקושרה למקליט התזכורות. גירסת הכיס של Excel נוחה לסנכרון מול המחשב השולחני, מספקת יותר אפשרויות עריכה, ונוחה יותר ביצירת גיליונות.

דפדפנים

ישנה גירסת הכיס המשופרת של IE ודפדפן AvantGo המוכר מאד למשתמשי פאלם, שיכול לשמש לגלישת Offline. תוספת חשובה היא דפדפן הספרים הייעודי Reader, המבוסס על טכנולוגיית ClearType. הוא מאפשר להוריד עותקים דיגיטליים של כתבי עת וספרים מאינטרנט, להוסיף מראי מקום, הערות ואיורים.

נגן המדיה

תוכנת הנגן המצורפת למכשיר היא בעצם גירסת כיס של Media Player. לאיכות הצליל המשופרת מתווספות פונקציות מתקדמות ואפשרות לערוך קבצי מוזיקה.

אינפראדום

תקשורת אינפראדום נתמכה ב-CE מאז ומתמיד, אבל עכשיו היא כוללת אפשרויות סינכרוניזציה מתקדמות בין מכשירים וקישוריות משופרת לטלפונים סלולריים בעלי מימשק אינפראדום.

יצרנים חדשים

מספר יצרנים חשובים הציגו פלטפורמות CE 3.0, למרות שלא כולם השכילו לנצל את היתרונות של מערכת ההפעלה הזו. חברת Casio למשל, היתה הראשונה להציג מספר דגמים חדשים עבור המשתמשים העסקיים ומגזרי התעשייה. היתרונות של מערכת ההפעלה הוחמצו קצת בכלל העיצוב הזהה כמעט לדגמים הקודמים. חברת HP הציגה שלושה דגמים חדשים בסדרת Jornada, שעוצבו בסטודיו שעיצב את BMW Z3. בניגוד להבטחות, הם תומכים בתצוגת 12 ביט, ולא 16 ביט. HP הודתה בכך במבוכה, רק אחרי שהתחילה את השיווק. לזכותה ייאמר שהיא פיצתה את אלו שהספיקו לקנות את המחשבים החדשים.

iPAQ של קומפאק

עיקר ההצלחה נפלה בחלקה של קומפאק, שפיתחה את אחד ממחשבי כף-היד המוצלחים ביותר: iPaq. המחשב הזה מגיע עם מעבד חזק בתדר 200MHz, אבל הוא קומפקטי, מעוצב להפליא, ושוקל 170 גרם בלבד. קומפאק מציעה גם שתי גירסאות משודרגות של מחשב כף-היד הקודם שלה, Aero - האחת צבעונית והשנייה מונוכרומטית. אבל ההצלחה הגדולה היא זו של iPaq, שהפך למחשב כף-היד הנמכר ביותר השנה.

 

 

 

עיברית

אם ברחבי העולם זכתה Windows CE בעבר להצלחה פושרת, הרי שבישראל היא נכשלה כישלון חרוץ. הסיבה הפשוטה לכך היתה היעדר תמיכה עברית. ניסיונות ופיתוחים שונים בתחום נגנזו או זכו להצלחות קטנות מאד. אבל בחודשים האחרונים המצב מתחיל סופסוף להשתנות. פרויקט חשוב שהסתיים בהצלחה בראשית השנה, היה של פיתוח התמיכה העברית של חברת PDAC המקומית. קצת אחר כך הצטרפה התמיכה העברית של חברת מק מרקורי, יבואנית מחשבי Casio בישראל. גירסאות התמיכה העברית של שתי החברות, מאפשרת תיאום וסינכרוניזציה כמעט מושלמים של נתונים בין יישומי המידע האישיים של CE ושל הגירסאות השולחניות של Windows. בניסיונות שונים שערכנו, מצאנו בעיות מועטות יחסית (בעיקר בכיוון הכתיבה, בהזנת שדות עבריים ובטקסט דו לשוני), ולעומת זאת, העברנו וערכנו מסמכי Word וגיליונות Excel, ואפילו הצלחנו לגלוש גלישה מוגבלת לאתרי אינטרנט עבריים. PocketPC 2002 כבר מגיעה, מלכתחילה, עם תמיכה עברית של PDAC, פרי שיתוף פעולה עם מיקרוסופט ישראל. במבט ראשון היא נראית מבטיחה

מה נראה בעתיד הקרוב

עולם מחשבי כף-היד הולך ומתקרב לעגלת הסלולר הדוהרת קדימה. כשביל גייטס הציג את אסטרטגיית Windows.net, הוא הדגים, בין השאר, עבודה עם הגירסה האלחוטית של iPaq. בתחילת השנה הבאה מתוכננות כבר גירסאות צבעוניות של טלפונים סלולריים מבוססי CE, פרי שיתופי פעולה עם חברות כמו סמסונג וטריום.

בינתיים, ישנו חידוש טרי שהוכרז ב-6 לספטמבר: PocketPC 2002 (לשעבר "מרלין"), גירסה משופרת ל-Windows CE 3.0. הגירסה הזו משלבת כלים ומוטיבים מ-.NET ומ-XP, כולל מימשק משופר וגירסה ייעודית של תוכנת Messenger. המחשבים הללו יוכלו להתבסס אך ורק על מעבדי StrongArm של אינטל. ההחלטה של מיקרוסופט על כך מדגישה כנראה את רצונה להתמודד ישירות מול חברת פאלם ולהסב את סביבת הפיתוח למעבד יחיד.

 HP, טושיבה, NEC, קומפאק, Casio ואחרות הודיעו כבר שיתבססו על PocketPC 2002 במוצריהן הבאים. מעניין יהיה לראות את היישומים של אחת האפשרויות המעניינות של הגירסה הזו - תמיכה בעבודה כ-Terminal Server, תוך הרצת יישומים מרחוק דרך קישור מאובטח (VPN). בעתיד הקרוב צפויות הכרזות של מחשבי כף-יד סלולריים, לרשתות GSM ו-GPRS, שיותאמו במיוחד לצורת עבודה כזו.

בשנה-שנתיים הבאות, נראה ללא ספק מעורבות גדלה והולכת של חברות הסלולר בתחום הזה. קצבי התקשורת הגבוהים יאפשרו שירותים חדשים - מקניות באמצעות קופונים שנוריד מאינטרנט, דרך וידאו זורם בפורמט MPEG 4 ועד מוזיקה לפי דרישה בפורמט MP3. חברות הסלולר יהיו בחלק מהמקרים אלו שיפתחו או יבחרו במכשירים, ישווקו אותם ויגבו את התשלום עבור השימוש בשירותים החדשים. מה שאומר שמיקרוסופט היא לא זו שתכתיב את כיווני ההתפתחות. מצד שני, היא נחושה מאד בדעתה לקחת בהתפתחות הזו חלק.

WindowsCE 3.0 Windows Pocket PC 2002
palmos השוואה בין פאלם לבין פוקט פי סי palmos 5.0
linux

EPOC