דף הבית >  סקירה כללית >מערכות הפעלה>...

סקירה כללית של עולם מחשבי כף היד

מערכות הפעלה

כיום, אפשרויות הבחירה של מחשבי כף יד מתרבות יותר ויתר, לעומת זאת, המאבק על השליטה בתחום מערכות ההפעלה למכשירים אלו מתחלק בין 3 חברות:

 Windows CE .1

 EPOC .2

 Palm os .3

 Linux .4

Windows CE

ההצלחה של Psion גררה בעקבותיה הצטרפות לשוק הייצור לא רק של חברות שמתעסקות בחומרה. מייקרוסופט - שהריחו שההזדמנות העסקית טובה מכדי לפספס אותה נכנסו לתחום עם Windows CE , כאשר הושק המוצר, בסתיו 1996, נראה המוצר מבטיח, אולם המכשירים הראשונים של CE לא נקלטו היטב בשוק העקבות מגבלות של מערכת ההפעלה ובעיות חומרה. למרות השיפורים שבוצעו במערכת וגם בגלל התמיכה הגדלה של המתחרה Palm os בשוק, CE המשיכו להפסיד חברות שישתמשו במערכת ההפעלה שלהם כולל שמות כמן: מוטורולה, פיליפס ועוד.

ה- CE הראשון ( 1.0 CE ) תמך במכשירים בעלי צבע אחיד, תמיכה במכשירים צבעוניים הייתה כבר ב-2.0 CE , דבר שהיווה גורם חשוב בתחרותיות שבשוק בתחום מערכות ההפעלה. נהוג לחשוב שהמכשול העיקרי של CE הוא הניסיון לתת את המראה של המסכים הרגילים של רק בצורה מוקטנת. התוצאה היא מערכת הפעלה שיותר מדי מורכבת למכשירים בסגנון זה.

EPOC

קיבלה את שמה מסידרת os3 של Psion , שנקרא כך לציין את האמונה של שהעידן ( epoch ) החדש לנוחיות האישית בנושא מחשבים החל. בסדרה 5 השם EPOC כבר ניתן למערכת ההפעלה עצמה. בהתחלה המערכת רצה רק על מעבד שמבוסס על RISC תוך כדי שימוש בארכיטקטורה ARM . לאחר מכן, המערכת הותאמה לכל סוגי החומרה.

Psion הפיצה את מערכת ההפעלה 32 EPOC רק ב-1997, הייתה אכזבה כאשר פיליפס נהיו היצרן היחיד שגילה עניין במערכת. עם זאת באמצע 1998 הם איחדו כוחות עם אריקסון, נוקיה ומוטורולה בהקמת מפעל משותף שנקרא Symbian כאשר המטרה הייתה ש- EPOC תהפוך למעשה למערכת ההפעלה במכשירים סלולריים וכן לפעול בתחום התיכנות הנייד והטכנולוגיה הסלולרית, לאפשר גישה לאינטרנט, שליחת הודעות וכל זה במכשיר אחד קטן. שלושת היצרנים הגדולים יחלקו את משאבי הפיתוח שלהם עם Psion שתמשיך במאמצי הפיתוח עם השותפים החדשים.

ב- Symbian מאמינים שעד לשנת 2002 יהיו בעולם למעלה מ-600 מיליון משתמשים באמצעי תקשורת סלולרית. ע"פ Symbian ל- 32 EPOC ישנם מאפיינים רבים שהופכים את המערכת הזו לאידיאלים עבור מכשירים סלולריים.

palmos 

ההצלחה המסחררת של פיילוט ומכשירי פאלם פיילוט העניקה ל- Palm os יתרון גדול על שאר המתחרות בשוק בקרב מערכות הפעלה למחשבי כף יד. בסוף שנת 1999 כ-70% ממשתמשי מחשבי כף היד בעולם השתמשו במערכת ההפעלה של פאלם.

מס' יצרניות החומרה שמשתמשות במערכת ההפעלה של פאלם גדל עם השנים ובינהן ניתן למצוא את נוקיה, סוני ועוד.

מערכת ההפעלה היא אחת התכונות החשובות ביותר בכל התקן ניד. מערכת ההפעלה של פאלם מקודדת בצורה יעילה, דבר שמתבטא בצריכה נמוכה מאד, באופן יחסי למתחרים, של הסוללה. סוללה, שעובדת עם מערכת Palm os "מחזיקה מעמד" שבועות לעומת סוללות שעובדות עם מערכות הפעלה אחרות ש"מחזיקות מעמד" ימים ספורים.

 Palm os השתהו בהוצאת מחשב כף יד צבעוני מחשש לאבד את יתרון המשקל, הגודל וחיי הסוללה הארוכים. באביב 2000 הושק Palm IIIc שהיווה הצלחה במטרה, הוספת צבע למוצר תוך כדי תוספת של 20 גרם בלבד למשקל לעומת שאר מחשבי כף היד בעלי הצבע האפור.

Linux

בשעה שרב מעריצי הסייענים הדיגיטליים האישיים עסוקים בדיונים מעמיקים לגבי מערכות ההפעלה של המכשירים הידניים - palmos, WindowswCE או Epoc - איזה מהם טובה יותר, אחרים בודקים אפשרות חדשה שקשורה לשיגעון הזה של הסייענים הדיגיטליים האישיים, Linux.

Linux - מערכת ההפעלה שביצעה חדירה משמעותית לעולם דפדפני האינטרנט מתחילה להופיע גם בקרב הסייענים הדיגיטליים האישיים.

שני שחקנים ראשיים בזירת Linux בתחום מכשירי כף היד הם ארגון ללא מטרות רווח שיוסד ע"י Compaq, ו-, יצרני Pocket Linux. ובשנה האחרונה יצאו לשוק מכשירי כף יד כמו Sharp Zaurus, Invair Filewalker ועוד המבוססים על מערכת ההפעלה Linux.