חטיבת הנתונים (DATA DIVISION) חטיבת הנתונים בתכנית COBOL הינה החטיבה, המתארת ומגדירה את שדות הנתונים בשטח האחסון. יש להגדיר כל שטח אחסון, הדרוש לעיבוד הנתונים, באחד משני הקטעים, FILE SECTION (קטע קבצים) או WORKING-STORAGE SECTION (קטע שטח-אחסון לעבודה). כל תכנית, הקוראת נתונים כקלט ומייצרת נתוני פלט, זקוקה לקטע קבצים, כדי לתאר את הקלט והפלט. מאחר שכל תכנית מחשב קוראת נתונים, מעבדת אותם ויוצרת פלט, הפך קטע הקבצים לחלק הכרחי בכל תכנית. בהמשך נראה, כי קטע שטח-האחסון לעבודה הוא הקטע, בו מגדירים שדות, שאינם חלק משטחי אחסון הקלט או הפלט. קטע הקבצים (FILE SECTION) קטע הקבצים, כפי שרומז שמו, הוא הקטע המתאר את כל קובצי הקלט והפלט בהם משתמשת התכנית. קבצים אלה כבר הוגדרו בחטיבת הסביבה, בפקודות SELECT, המקצות שם לכל קובץ אשר הוגדר, ומשייכות אליו יחידת קלט-פלט.
למטרות עיבוד מיוחדות, ובמירב תכניות ה- COBOL הוא לא יופיע. יחידת לירוד זו אינה מטפלת בחטיבה זו של ה- COBOL - כותב הדוחות. הקטעים, הנכללים בחטיבת הנתונים של תכנית, חייבים להופיע בסדר לעיל. פרק זה ידון בקטע הקבצים , שהוא הקטע הראשון בחטיבת הנתונים. קטע שטחי-העיבוד, המופיע לאחר קטע הקבצים , יידון בסוף ,פרק זה. ברב תכניות ה- COBOL יופיעו קטעים אלה. כל משפט SELECT, המופיע בחטיבת הסביבה, מציין שם קובץ. על כן, יהיה עלינו לתאר בקטע הקבצים של חטיבת הנתונים קובץ אחד עבור כל משפט SELECT. כפי שהוזכר, מתאר קטע הקבצים את שטחי הקלט והפלט בהם משתמשת התכנית. שטח קלט (INPUT-AREA) הנו שטח'אחסהן, השמור לקובץ קלט. הוראת READ בחטיבת הביצוע תעביר נתונים לשטח קלט זה. באופן דומה, שטח-פלט (OUTPUT-AREA) הינו שטח אחסון, השמור לקובץ פלט. כאשר מתבצעת הוראת WRITE, יועברו כל הנתונים המאוחסנים בשטח זה אל יחידת הפלט שצויינה. שמות הקבצים והיחידות החיצוניות הוגדרו (בפקודת ASSIGN) במסגרת חטיבת הסביבה במשפט SELECT שטחי העבודה לקובצי קלט ופלט מוגדרים במסגרת קטע הקבצים (FILE SECTION) אשר בחטיבת הנתונים (DATA DIVISION). תיאור קובץ קטע הקבצים מתאר כל קובץ באמצעות הוראת תיאור הקובץ FD . כל FD יתאר קובץ, שהוגדר באמצעות הוראת SELECT בחטיבת הסביבה. מכאן, שלדוגמא, אשר תוארה בתחילת הפרק, יש לצרף את ההוראות הבאות:
אחרי מילת המפתח FD - יופיע תמיד שם הקובץ, ולאחריו יופיעו מספר משפטים, בהם נדון בהמשך. מאחר שבדוגמה שלפנינו שלושה משפטי SELECT, חייבים להופיע שלושה קטעי FD בקטע הקבצים. הפריטים DATA DIVISION וה-FILE SECTION מקודדים במרווח A . גם FD יקודד במרווח A . אולם שם הקובץ יקודד במרווח B . אחרי שם הקובץ לא תופיע נקודה. המשפט FD OUT-FILE , לדוגמה, מודיע למהדיר, כי אנו עומדים לתאר את הקובץ OUT-FILE . אנו משתמשים במספר הוראות, כדי לתאר קובץ. הוראות אלה יופיעו לאחר המשפט: (שם הקובץ) FD . אין לכתוב נקודה, אלא בסוף כל חלקי ההוראה.
|
פרק 1 - מבוא לתכנות COBOL.
פרק 2 - ארגון נתונים
פרק 3 - חטיבת הזיהוי
(IDENTIFICATION DIVISION)
פרק 4 - חטיבת הסביב
(ENVIRONMENTAL DIVISION)
פרק 5 - חטיבת הנתונים
(DATA DIVISION)
פרק 6 - חטיבת הביצוע
(PROCEDURE DIVISION)
פרק 7 - הוראת MOVE
פרק 8 - קטעי האחסון לעבודה
פרק 9 - הוראות אריתמטיות
פרק 10- הוראות תנאי
פרק 11 - רישומים נוספים בחתיבת הנתונים
פרק 12 - עריכת פלט מודפס
פרק 13 - הוראות מיוחדות לעריכת הדפסה
פרק 14 - הוראת DISPLAY ו-ACCEPT
|
.איתן 2002. כל הזכויות שמורות למערכת המידע איתן © |