כזכור, מורכבת כל תכנית COBOL מארבע חטיבות (DIVISIONS). בארבעת הפרקים הבאים, נדון בכל חטיבה בפירוט. בסופו של דיון זה, על הקורא להיות מסוגל לכתוב תכניות COBOL בסיסיות ללא קושי. אך לפני שנתחיל, על הקורא להבין מספר חוקים בסיסיים לקידוד תכניות כאלה. הערות כוכבית (*) בטור 7 תציין, כי כל השורה הינה שורת העדה. שורות כאלה הינן שימושיות באספקת תיעוד על דרך עבודתה של התכנית.טורים 8-72 משתמשים לכתיבת כל שורות התכנית. עם זאת, שים לב כי טור 8 מסומן ב-A. וטור 12 מסומן ב-B. אלו הם טורי שוליים או מרווח. פקודות מסויימות חייבות להתחיל במרווח A. ופקודות אחרות- במרווח B. פקודה צריכה להתחיל במרווח A, ניתן למעשה להתחילה בטורים 8,9,10 או 11 . בדרך כלל מתחילים לכתוב פקודה כזו בטור 8. פקודה שיש לקודדה החל ממרווח B , ניתן למעשה להתחילה בכל טור לאחר טור 11, כלומר ניתן להתחילה בטור 12,13,14 וכו'. שים לב: השוליים מציינים את נקודת ההתחלה של פקודות. פקודה, המתחילה במרווח A, יכולה להתארך אל תוך מרווח B.
תכניות COBOL מתחלקות לחטיבות (DIVISIONS). לחטיבות אלה שמות קבועים: IDENTIFICATION (זיהוי); ENVIRONMENT (סביבה); DATA (נתונים) ו-PROCEDURE (ביצוע). על חטיבות אלה להופיע תמיד ובסדר זה, בכל תכנית. ניתן לחלק כל חטיבה לקטעים (SECTIONS). לדוגמה, חטיבת הנתונים, המתארת את כל שטחי האחסון בהם משתמשת התכנית, מתחלקת לשני קטעים: FILE SECTION (קטע קבצים) ו WORKING-STORAGE SECTION (קטע אחסון לעבודה). כל קטע ניתן לחלוקה לסעיפים (PARAGRAPHS). כל יתר המשפטים, הכתובים בתכנית COBOL נחשבים הוראות (STATEMENTS).
אנו נראה, כי הרוב הגדול של משפטי COBOL יתחיל במרווח B. חטיבת הסביבה, וכן קטע הרכב המערכת (CONFIGURATION SECTION) יתחילו במרווח A . לאחר כל משפט בתכנית מופיעה נקודה. גם הוראות חייבות להסתיים בנקודה, במקום, בו מופיע יותר ממשפט COBOL אחד באותה שורה, חייב להופיע לפחות רווח אחד אחרי הנקודה. בחטיבת הביצוע, למשל, בה יכולות להופיע מספר הוראות באותה שורה, ניתן לכתוב כך:
עם זאת, ולצורך הבהירות, אנו נסתפק בכתיבת הוראה אחת בלבד בכל שורה. שמות חטיבות וקטעים (DIVISIONS, SECTIONS) חייבים להופיע לבדם בשורה. עם זאת, שמות סעיפים (PARAGRAPHS) יכולים להופיע באותה שורה עם הוראות. יש לזכור, כי לאחר כל נקודה חייב לבוא רווח אחד לפחות.
|
פרק 1 - מבוא לתכנות COBOL.
פרק 2 - ארגון נתונים
פרק 3 - חטיבת הזיהוי
(IDENTIFICATION DIVISION)
פרק 4 - חטיבת הסביב
(ENVIRONMENTAL DIVISION)
פרק 5 - חטיבת הנתונים
(DATA DIVISION)
פרק 6 - חטיבת הביצוע
(PROCEDURE DIVISION)
פרק 7 - הוראת MOVE
פרק 8 - קטעי האחסון לעבודה
פרק 9 - הוראות אריתמטיות
פרק 10- הוראות תנאי
פרק 11 - רישומים נוספים בחתיבת הנתונים
פרק 12 - עריכת פלט מודפס
פרק 13 - הוראות מיוחדות לעריכת הדפסה
פרק 14 - הוראת DISPLAY ו-ACCEPT
|
.איתן 2002. כל הזכויות שמורות למערכת המידע איתן © |