כלים

שרת ה-SQL Server מספק מגוון כלי אדמיניסטרציה עבור השרת והלקוח  וכן עבור פיתוח מסדי-נתונים ואפליקציות. טבלה 2.3 מציגה את כלי-התוכנה החשובים ביותר המסופקים עם תוכנת השרת וכן מסבירה כיצד יש להריץ כל כלי תוכנה. למעשה, "המנהל הראשי" (Enterprise Manager) הוא כנראה הכלי השימושי ביותר. הוא מספק ממשק גראפי הכולל מסכי-דיאלוג עבור פעולות שכיחות, כגון: קביעת מאפייני השרת, ניהול הרשאות ושמות משתמשים, יצירת מסדי-נתונים ואובייקטים שונים. "מנתח השאילתות" (Query Analyzer) הוא כלי חשוב נוסף. גם הוא נמצא בשימוש באופן שכיח בגלל שהוא מאפשר לערוך ולהריץ פקודות "שפת שאילתות מובנית" (SQL) בצורה גראפית נוחה.

 

קביעת מאפיינים ל-"מנהל הראשי" (Enterprise Manager)

ישנם מספר מאפיינים של ה"מנהל הראשי" שיתכן שתרצה לשנותם כאשר אתה משתמש בכלי חשוב זה כדי לנהל שרת אחד או יותר של SQL Server. כדי לשנות מאפיינים אלו, עלייך לבחור "כלים" / "אפשרויות" מתוך התפריט הראשי של "המנהל הראשי". פעולה זו תציג מסך הגדרות של "המנהל הראשי" כפי שמוצג באיור 2.1.

 


איור 2.1

 

התווית "כללי" ( (General Tabמאפשרת לך לקבוע באיזו תדירות "המנהל הראשי" ידגום את מצבם של השרת, סוכן השרת, וכלים נוספים אחרים על מנת לוודא כי פעולתם תקינה. לפעולה רגילה, השאר את האופציה הנ"ל פעילה. את/ה יכול לשנות את פרק הזמן לבדיקה ע"י בחירת פרק-זמן אחר מתוך הרשימה המוצעת.

 

התווית "חיבורים" (Connections) במסך ההגדרות הנה בעלת שלושה אפשרויות, כפי שמתואר באיור 2.2.

 


איור 2.2

 

ערך ה- Login Timeout  : מספר השניות שהמערכת מחכה לחיבור מוצלח (ממערכת "המנהל הראשי")  לשרת לפני התרעה על בעיה בחיבור.

ערך ה- "פסק זמן לשאילתא" ( Query Timeout) : מציין את מס' השניות ששאילתא המורצת על השרת יכולה לרוץ לפני התרעה על פסק-זמן. ברירת המחדל היא אפס (0) המציינת כי אין מגבלת זמן על משך הרצת שאילתא.

ערך ה-"גודל חבילה" ( Packet Size)  : הגודל בבתים של כל חבילת תקשורת הנשלחת במסגרת ההתקשרות לשרת.

 

כיבוי, הפעלה והקפאת השרת

באפשרותך ללחוץ על הכפתור הימני בעכבר על ישות השרת במסך "המנהל הראשי" ולבחור באופציות עצירה, הפעלה, והקפאת השרת מתוך המסך המוצג על מנת לשלוט בפעולת השרת. כאשר הנך מקפיא את השרת (Pause), חיבורים קיימים לשרת ממשיכים לעבוד, אבל חיבורים חדשים לשרת אינם מאושרים. הפסקת השרת (Stop) מפסיקה באופן מיידי את כל החיבורים לשרת.

 

קביעת מאפייני השרת

באפשרותך לקבוע את המאפיינים השכיחים ביותר של השרת ע"י לחיצה על הכפתור הימני בעכבר על ישות השרת ב-"מנהל הראשי" ובחירה ב-"הגדרות" מתוך התפריט המוצג.

למסך הדיאלוג של הגדרות השרת ישנן 7 פתקאות (Tabs), עליהם נפרט בחלק הזה. לאחר שינוי ערכים בפתקאות השונות, עלייך ללחוץ על כפתור 'אישור' או 'החל' על מנת לקבל את השינויים. עבור שינויים הדורשים את כיבוי השרת והדלקתו מחדש, תוצג תיבת דיאלוג שתבקש את אישורך לאתחול  של השרת. בחר 'כן' רק אם אין חיבורים פעילים של משתמשים לשרת ואם השרת מוכן לעצירה.

 

הגדרות הניתנות לשינוי דרך הפרוצדורה השמורה"sp_configure"

למרות ש-"המנהל הראשי" מאפשר את הדרך הפשוטה ביותר לבצע שינויים בהגדרות השרת, באפשרותך לבצע שינויים אלו גם תוך שימוש בהרצת הפרוצדורה השמורה של המערכת הנקראת "sp_configure"  (לדוגמא, ע"י שימוש ב-"מנתח השאילתות"). כל זאת עבור רוב רובן של ההגדרות הנמצאות בממשק הגראפי של "המנהל הראשי".

ישנם גם הגדרות שכיחות פחות שאין להם ממשק ב"מנהל הראשי", אך ניתן לשנותן באמצעות הפרוצדורה השמורה המוזכרת לעיל.  טבלה 2.5 מציגה את האופציות העיקריות לפרוצדורה .

 

אופן השימוש ב- "sp_configure"   

 על-מנת להריץ את הפרוצדורה השמורה "sp_configure", כתוב את הפקודה הבאה באמצעות "מנתח השאילתות":

sp_configure remote access’, 1

על מנת לגשת לקטגוריית האופציות המתקדמות שבטבלה 2.5, עלייך לבצע תחילה את הפקודה הבאה:

sp_configure ‘show advanced options’, 1

שים לב : שינויי הגדרות מתבצעים, למעשה, רק לאחר אתחול מחדש של השרת. עבור כל ההגדרות המצוינות בטבלה 2.5 והדורשות אתחול מחדש של השרת, באפשרותך להריץ פקודת Reconfigure (הגדרה-מחדש) על מנת להחיל את השינויים באופן מיידי ללא צורך באתחול מחדש.

 

שינוי הגדרות השרת באמצעות המנהל הראשי

על-מנת לבצע שינויי הגדרות דרך "המנהל הראשי", הצג את מסך ההגדרות של "המנהל הראשי" ובחר את התווית המתאימה.

 

תווית כללי – General Tab

התווית הכללית מציגה מציגה מידע על המוצר (סוג השרת) וכן מידע חומרה בסיסי ומידע על מערכת ההפעלה.


איור 2.11

 

באפשרותך לבחור שלושה אופציות בתווית זו:

  1. אופציה "אתחול אוטומטי של השרת" – אתחל את השרת בעת שמערכת "חלונות" עולה.
  2.  אופציה "אתחול אוטומטי של סוכן השרת" – אתחל אוטומטית  את סוכן השרת כאשר השרת עולה. (הינך חייב לבחור גם ב-"איתחול אוטומטי של השרת" על מנת לבחור אופציה זו).
  3. אופציה "אתחל אוטומטית את שירותי שינוי המידע של מיקרוסופט" (MSDTC) – אתחל את התהליך הנ"ל כשמערכת "חלונות" עולה.

לחיצה על כפתור "פרמטרי אתחול" (Start-Up parameters) מציגה את מסך הדיאלוג המוצג באיור 2.12. מסך זה מאפשר להגדיר פרמטרים לאתחול השרת עבור התוכנית"sqlservr.exe”.


איור 2.12

 

תווית זיכרון  Memory Tab

תווית הזיכרון המוצגת באיור 2.13 מאפשרת להגדיר האם ברצונך להשתמש בהקצאת זיכרון דינאמית בתוך טווח מסוים או להשתמש בכמות זיכרון קבועה עבור שימושו של השרת. ברוב המקרים, תרצה להשתמש בהגדרות ברירת-המחדל של הקצאה דינמית. עבור הגדרות אלו, השרת יקצה זיכרון עבור שימושו האישי כאשר זיכרון כזה קיים וישחרר זיכרון כאשר לא יהיה לו עוד צורך בו. אם הנך מריץ אפליקציות נוספות על השרת, יתכן שתרצה להגביל את כמות הזיכרון המקסימלית שהשרת יכול להשתמש בה. תוכל לעשות באמצעות כיוון כמות הזיכרון המקסימלית.

 


איור 2.13

האופציה "שמור זיכרון פיסי עבור השרת" מאפשרת לך לנעול זיכרון פיסי לשימושו של השרת. הדבר יכול לשפר את ביצועי השרת כאשר אפליקציות נוספות רצות בשרת, אבל עליך להיות זהיר עם האופציה הנ"ל שכן היא עלולה לגרום להודעות שגיאה "אין מספיק זיכרון להרצת האפליקציה" באפליקציות אחרות.

האופציה "ערך זיכרון שאילתא מינימלי" מציין בקילו-בייט את הכמות המינימלית עבור הזיכרון המוקצה להרצה של שאילתא. הגדלת הערך  הנ"ל תשפר ביצועים עבור שאילתות המבצעות מיונים, אבל עלולה לפגום בביצועים של שאילתות אחרות במתבצעות במקביל.

 
תווית מעבד  Processor Tab

בתווית הנ"ל (המוצגת באיור 2.14) הנך יכול/ה לציין כיצד שרת ה-SQL Server ישתמש במעבד/ים בפלטפורמת מעבד אחד ומספר מעבדים. בסביבת עיבוד מקבילי סימטרית, הנך יכול/ה לציין באיזה מעבדים ישתמש השרת. באופן נורמלי, רצוי להניח לשרת לנהל את הקצאת המשאבים בצורה אוטומטית.

 


איור 2.14

 

ערך ה-"מספר תהליכוני עבודה מקסימלי" מציין כמה תהליכוני "חלונות" (threads) יוקצו לניהול החיבורים לשרת. כל עוד מספר החיבורים לשרת לא עולה על מספר התהליכונים המקסימלי, עבור כל חיבור לשרת יוקצה תהליכון נפרד. כאשר מספר החיבורים לשרת עולה על מספר התהליכונים המקסימלי, חיבורים אלו יבצעו שיתוף של התהליכונים. ברירת המחדל היא 255 והיא מתאימה עבור רוב המערכות. אולם, כתלות בהגדרת השרת שלך, שינוי הערך הנ"ל ישפר את ביצועיו.

האופציה "העלה את עדיפות השרת במערכת NT” לא צריכה להיות בחורה בד"כ. בחר באופציה הנ"ל רק כאשר הנך מריץ את השרת במערכת הפועלת בסביבת "עיבוד מקבילי סימטרי".

במערכת "עיבוד מקבילי סימטרי" הנך יכול להגביל את מספר המעבדים שישתתפו בשאילתא מקבילית. בחר ב-"השתמש בכל המעבדים" או "השתמש ב – X  מעבדים" ובחר את המספר המקסימלי. בנוסף, עבור מערכות כאלו, אתה יכול לציין שהשרת לא ישתמש בהרצה מקבילה של שאילתות אלא אם כן זמן הריצה של השאילתא מוערך להיות יותר מהמספר המינימלי של שניות  עבור ריצה סדרתית (לא מקבילית).

 
תווית אבטחה   Security Tab

תווית האבטחה (איור 2.15) מאפשרת לך לציין את צורת האישור בעת כניסה לשרת.

בקצרה, "אישור באמצעות צורת חלונות NT” משתמשת בשם המשתמש של חלונות NT על-מנת לקבוע את שם המשתמש עבור הכניסות לשרת ה-SQL Server. "אישור באמצעות צורה משולבת" מאפשרת שימוש בשם משתמש קיים עבור "חלונות NT” כאשר זה אפשרי (זאת אומרת, עבור חיבורים מאובטחים), אחרת צורת האישור הנ"ל דורשת מהמשתמש לציין שם משתמש קיים בשרת ה-SQL Server.

 


איור 2.15

 

תווית חיבורים   Connections Tab

תווית זו מאפשרת (איור 2.16) לקבוע אפשרויות לקוח וחיבורי שרת מרוחק. שדה ה-"חיבורים" מאפשר לקבוע את המספר המקסימלי של חיבורים בו-זמניים עבור לקוחות השרת. המספר הנ"ל מנוהל בצורה דינאמית ע"י השרת ובד"כ לא אמור להשתנות.

 

איור 2.16

 

תווית "הגדרות שרת"

תווית "הגדרות שרת" כוללת מספר אפשרויות שונות. כאן הינך יכול/ה לקבוע את שפת ברירת המחדל עבור הודעות השרת.

 


איור 2.17

 

בנוסף, בחלק "התנהגות השרת", ניתן להגדיר לשרת לאפשר שינויים ישירים לטבלאות בקטלוג המערכת. עליך להשאיר את האופציה הנ"ל בחורה באופן קבוע. הפעם היחידה בה יתכן שתרצה להשתמש באופציה הנ"ל היא כאשר אין דרך נוספת לתקן בעיה בקטלוג. אם אתה מאבחן מצב שבו יש צורך לשנות את הקטלוג ישירות, מומלץ לעצור את השרת ולהריצו שוב בצורת עבודה של "משתמש-יחיד", המאפשרת גם היא עדכוני קטלוג.

אופציה נוספת חשובה ב-"התנהגות השרת" היא השתמשות ב-"מושל השאילתות". באמצעות האופציה "השתמש במושל השאילתות עבור שאילתות העולות על עלות X” באפשרותך להגביל שאילתות הרצות על השרת כך שאם משך זמן הריצה שלהן יעלה על זמן ריצה של X שניות, מושל השרת יפסיק את ריצתן.

 
תווית "הגדרות מסד-נתונים"

התווית הנ"ל (מתוארת באיור 2.18) מאפשרת לציין ברירות מחדל עבור בנייה מחודשת של אינדקסים, פעולות גיבוי ושחזור ומשך הזמן המקסימלי עבור פעולת התאוששות.

 


איור 2.18

 

"מקדם ברירת המחדל עבור מילוי אינדקסים" קובע כמה מלא יהיה כל דף אחסון כאשר אינדקס נוצר או נוצר מחדש, כאשר אינך מספק מקדם מילוי באופן מפורש בפקודת "יצירת-אינדקס".

בחלק "גיבוי / שחזור" ניתן לקבוע מהו פסק הזמן עבור פעולת גיבוי ושחזור לגבי המכשיר המגבה. בנוסף ניתן לציין מהו "זמן שמירת הגיבוי" (בימים).

ערך "משך זמן ההתאוששות" קובע כיצד שרת ה-SQL Server כותב מידע שהשתנה מקובץ הטרנזקציות אל מסד-הנתונים ומעדכן דפי-זיכרון מהזיכרון הפנימי לדיסק. ערך של 0 מאפשר לשרת לנהל פעולה זו בצורה אוטומטית. עבור ערך גבוה מאפס, ערכים נמוכים מידיי עלול לגרום לעדכונים רבים מידיי, דבר העלול לפגוע בביצועי השרת.

  חזרה לתחילת הפרק


  פרקים
  מבוא
  ניהול השרת
  אבטחה
  גיבוי והתאוששות
  קונפיגורציה ואופטימיזציה
  כלים
  שפת שאילתות מובנות
  יצוא/יבוא מידע
  נספחים
  התקנת השרת
  מילון מונחים
  מאמרים נבחרים
  מידע נוסף ברשת