<bgsound src="sounds/do.wav" hidden="true" name="doplay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/re.wav" hidden="true" name="replay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/mi.wav" hidden="true" name="miplay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/fa.wav" hidden="true" name="faplay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/sol.wav" hidden="true" name="solplay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/la.wav" hidden="true" name="laplay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/si.wav" hidden="true" name="siplay" balance=0 volume="0" autostart="false"><bgsound src="sounds/do1.wav" hidden="true" name="do1play" balance=0 volume="0" autostart="false">

    אתם נמצאים כאן:  ראשי --> ממלכת התדר 

    

ממלכת התדר

הייצוג של ממלכת הזמן מראה לנו הרבה אודות האמפליטודה של סיגנל בנקודות שונות בזמן. אמפליטודה היא מילה שמשמעותה, פחות או יותר, "כמות של משהו", ובמקרה זה הכוונה יכולה להיות ללחץ, מתח, מספרים למדידתם או אפילו שינויי צורה של עור התוף.
לדוגמא, תמונת ממלכת הזמן של צורת הגל למטה, מתחילה עם התקיפה של התו, ממשיכה אל חלק המצב היציב ומסתיימת עם דעיכה שלו. התקיפה והדעיכה קורים פעם אחת בלבד ואינם נשארים. מהתמונה למטה שמתארת אירוע צליל טיפוסי, אנו יכולים לומר משהו לגבי התפתחות האמפליטודה של הצליל לאורך זמן. אנו קוראים למושג זה מעטפת האמפליטודה – amplitude envelope, וזהו מעיין ממוצע של התמונה (נקרא גם החלקה). אולם, לא ניתן לומר מהתמונה רבות אודות מה שנקרא הטימבר או ה"צליל" של הצליל: באיזה כלי נגינה מדובר? באיזה תו מדובר? האם הוא כהה או בהיר? האם זהו אדם ששר, כלב שנובח או אולי שבק ס' בהופעה? מי יודע, כל תמונות ממלכת הזמן הללו נראות פחות או יותר אותו הדבר.

סכימת התדר / אמפליטודה / זמן
הבחנה בין צלילים היא מקום אחד שבו משתתפת ממלכת התדר. התמונה למטה היא סכימת תדר / אמפליטודה / זמן של אותו צליל כמו בתמונת ממלכת הזמן שלמעלה. סוג חדש זה של תמונת צליל נקרא סונוגרמה. זמן עדיין מופיע על גבי ציר ה-X משמאל לימין, אך ציר ה-Y הוא כעת תדר ולא אמפליטודה. האמפליטודה באה לידי ביטוי בעוצמה של נקודה בתמונה – ככל שהנקודה יותר כהה, כך יש יותר אנרגיה בתדר זה בזמן זה. לדוגמא, הקו החצי - כהה באזור ה- 7400 הרץ מראה שבטווח בין 0.05 שניות ל- 0.125 שניות יש תרומה כלשהי לצליל בתדר זה. התרומה מתרחשת בחלק ההתפרצות (attack). היא דועכת אחרי זמן קצר. קל לראות שהסונוגרמה נותנת ייצוג ויזואלי יותר אינפורמטיבי של הצליל.

למעלה
הבא הקודם
© כל הזכויות שמורות למערכת המידע איתן