אם נכנסת לאתר זה, רוב הסיכויים שהגעת אליו דרך מודם.

המילה מודם (MODEM) היא שילוב של שתי מילים באנגלית: modulator (אפנן) ו-demodulator (ממצה איפנון). השימוש העיקרי במודם הוא לשלוח מידע דיגיטלי דרך קווי הטלפון האנלוגיים.
המחשבים שלנו הם מכשירים ספרתיים. הם מבצעים את רוב המשימות ע"י הפעלה וכיבוי של מתגים אלקטרוניים. הסיפרה הבינרית '0 ' - מייצגת מתג מכובה (off), והסיפרה הבינארית '1' מורה כי המתג פועל (on). אין מצבי ביניים בשיטה הבינארית.

המודם השולח מאפנן (modulates) את המידע לתוך אות (signal) המותאם לקו הטלפון, והמודם המקבל מפענח (demodulates) את האות למידע דיגיטלי.

המודם מחייג למחשבים אחרים באמצעות פרוטוקול תקשורת כך שהמחשב יוכל לדבר עם מחשבים אחרים. כמו כן הוא דואג לכל הפרטים הנוגעים לשליחת וקבלת נתונים.
המודם שולח את המידע במנות של בתים. לאחר כל מנה, מתבצעת פעולה מתמטית פשוטה המנתחת את המנה, והמחשב בצד המקבל נשאל האם הוא מסכים עם התוצאה המספרית. אם נוצר שוני כלשהו, המנה נשלחת שוב.

המודמים הראשונים נוצרו בשנות ה-60 כדרך המאפשרת למסוף להתחבר למחשב דרך קו הטלפון. סידור כזה מודגם בתמונה למטה:

בעבר, קצב העברת הנתונים היה מאוד איטי ועמד על כ-Bits Per Second) 300bps) קצב זה עדיין מהיר יותר מקצב ההדפסה והקריאה שלנו ולכן הספיק להעברת קטעי טקסט. כיום אנו מעבירים דרך המודם גם תוכנות, תמונות וכו' ולכן הקצב של 300bps אינו מספק את צרכינו.
המודמים כיום עובדים במהירויות של 28.8Kbps ויותר. המודם החדיש ביותר עימו עובדים כיום הוא מודם Asymmetric Digital Subscriber Line) ADSL).
האסימטריות בשם באה בעיקבות העובדה שמהירות ההעברה מהבית החוצה נמוכה יותר (מליון bps) מאשר מהירות ההעברה אל תוך המחשב בבית (8Mbps). כמובן שמהירויות העברה האלו הינן בתנאים אופטימליים.
כיום כולנו משתמשים במודם בכדי להתחבר לשרת האינטרנט שלנו (לא כבעבר בכדי לחבר בין המסוף למחשב), והשרת מחבר אותנו לאינטרנט. האינטרנט מאפשר לנו להתחבר למחשבים בכל רחבי העולם. בגלל הקשר בין המחשב שרת והאינטרנט לא נהוג לשלוח תווים בודדים. במקום זאת, המודם מנתב מנות (Packets) נתונים בינך לבין שרת האינטרנט.

השימוש העקרי היום הינו ב-4 סוגי מודמים מבחינת מיקומם:

  • המודם הנפוץ ביותר הינו כרטיס הרחבה הנכנס לתוך לוח האם:

  • הסוג השני הינו מודמים מסוג PCMCIA. הם נועדו להתקנה בתוך מחשבים ניידים ונראים כמו כרטיסי אשראי:

  • הסוג השלישי הינו מודם חיצוני שאפשר לחברו לכל מחשב, פשוט ע"י חיבורו לגב המחשב:

  • הסוג האחרון, והכי פחות נפוץ, הינו מודם הבנוי בתוך המחשב. סוג זה של מודם נמצא בחלק מן המחשבים הניידים.

בתקופה האחרונה החלו להיכנס לחיינו סוג נוסף של מודמים, אלו הם מודמי כבלים. אנו מסתכלים על הכבלים המגיעים לרובנו הביתה כעל אמצעי להבאת תוכניות טלוויזיה ותו לא. דבר נוסף שניתן לקבל דרך הכבלים זה אינטרנט במהירות גבוהה יותר מאשר המהירות של מודם ביתי ממוצע. בכדי לקבל שירות זה עלינו להתקין מודם מיוחד שיהיה מסוגל לחבר בין המחשב האישי שלנו לבין הכבלים.
מודם זה יכול להיות פנימי (בתוך המחשב) או חיצוני.
מודמים אלו פועלים בצורה דומה למודמים הרגלים, אלא שנוסף להם חלק שתפקידו לפצל בין שידורי הטלוויזיה לבין האינטרנט.




לראש הדף
עמוד הבית
מעבד
זכרון
לוח אם
BIOS
דיסק קשיח
תקליטון
CDROM
DVD
כרטיס וידאו
מסך
מקלדת
עכבר
מודם
כרטיס קול
מדפסת
סורק
תוכנית מחשב
מילון
אודות