ברוב המחשבים, המקלדת היא אמצעי הקלט העיקרי לטקסט (העכבר הינו גם אמצעי קלט ראשי, אך חסרה לו היכולת "לשדר" בקלות טקסט אל המחשב). במקלדת קיימים גם "מקשי פעולה" (function keys) כגון escape, tab, החיצים וכו'.

למרות שהמקלדת היא רכיב החומרה איתו אנו באים במגע יותר מכל רכיב אחר, אנו לא מעריכים מספיק את העבודה שלה. הידעתם שהמקלדת במחשב טיפוסי הינה מחשב בפני עצמו?

בתמצית, המקלדת הינה אוסף מקשים המחוברים למעבד זעיר המפקח על המצב של כל אחד מהם, ויוזם את התגובה המתאימה לשינוי מצב של מקש מסוים. בתוך המקלדת ישנה מטריצת מקשים. המטריצה מורכבת מקווי אורך ורוחב של מעגלים חשמליים. כל מעגל "נשבר" מתחת למקש מסוים. לחיצה על המקש מגשרת על המרווח שנוצר ונותנת לזרם לעבור. המעבד מפקח על המטריצה ומחפש מעבר רצוף של זרם בכל נקודה על המטריצה. כאשר מבחין המעבד בסגירת מעגל כלשהו, הוא משווה את מיקום המעגל במטריצה למפת המקשים בזיכרון שלו. מפת המקשים היא בעצם טבלה האומרת למעבד איזה מקש מייצג המקום X,Y במטריצה. אם לוחצים על יותר ממקש אחד בו זמנית, בודק המעבד במפת המקשים האם יש משמעות לצירוף זה של מקשים.
לדוגמה, אם נלחץ על המקש: a אזי האות הקטנה 'a' תשלח למחשב. אך אם נלחץ על מקש ה-shift ובמקביל על המקש a, תשלח למחשב האות הגדולה 'A'.

כך נראית המטריצה הנ"ל:

כאמור, כאשר אנו לוחצים על מקש, המעבד במקלדת מנתח את מטריצת המקשים וקובע איזה תו לשלוח למחשב. הוא שומר תווים אלו באוגר (register) בזיכרון כאשר גודלו הינו בד"כ 16 בתים. כעת מזרים המעבד את הנתונים למחשב באמצעות חיבור כלשהו. לחיבור זה שני תפקידים: העברת מתח למקלדת (כ-5volt) והעברת נתונים מהמקלדת למחשב.

כאשר מגיע תו או רצף תווים מהמקלדת למחשב מתקיימים מספר תהליכים אחד אחרי השני:

  • מערכת ההפעלה בודקת האם הנתונים הינם ברמת המערכת. דוגמה טובה לכך תהיה צירוף המקשים: Ctrl-Alt-Del שיגרום לתחילת תהליך האיתחול במחשב.
  • לאחר מכן מעבירה מערכת ההפעלה את הנתונים ליישום הנוכחי.
  • היישום מזהה את הנתון מהמקלדת כפקודה ברמת היישום. דוגמה לכך תהיה צירוף המקשים: Alt-f שיפתח את חלון "קובץ" במחשב.
  • היישום לא מזהה את הנתון ומתעלם ממנו.

כאשר נתון מהמקלדת מזוהה כמיועד למערכת ההפעלה או יישום מסוים, הוא מעובד בהתאם. הדבר המדהים הוא המהירות בה קורים כל הדברים הנ"ל. כאשר אתם מדפיסים מסמך כלשהו, שימו לב שלא עובר זמן משמעותי מבחינתנו בין הזמן בו אתם לוחצים על מקש כלשהו ועד הרגע בו הוא מופיע על המסך. כאשר אתם חושבים על כל הפעולות שעושה המחשב בכדי לגרום לכל תו להופיע הזמן האפסי שזה לוקח הוא פשוט מדהים. יתר על כן, המחשב רוב הזמן נמצא במצב של "מנוחה" כשאתם מקלידים. כי אפילו אם אתם מקלידים מהר, הזמן שעובר בין לחיצה על שני מקשים שונים נחשב הרבה מאוד זמן יחסית למהירות שבה נתונים עוברים.




לראש הדף
עמוד הבית
מעבד
זכרון
לוח אם
BIOS
דיסק קשיח
תקליטון
CDROM
DVD
כרטיס וידאו
מסך
מקלדת
עכבר
מודם
כרטיס קול
מדפסת
סורק
תוכנית מחשב
מילון
אודות