הנושאים בדף זה:

כללי

רשת האינטרנט היא מקום פוטנציאלי מצוין להשיג מידע על כמעט כל נושא. ביצוע מחקר בלי לזוז משולחן המחשב נשמע רעיון מצוין, אבל יותר מדי פעמים הדבר גורר בזבוז זמן עצום ב"רדיפה" אחרי אתרים לא רלוונטים. סעיף זה יתמקד בצורות החיפוש הקיימות ובניצול טוב יותר של יכולות כלי החיפוש הקיימים ברשת.

חשוב לתכנן את אסטרטגיית החיפוש. האם ברצוננו לקבל כמות גדולה של מידע על נושא רחב, או האם רצוננו מידע על "פינה" צרה וממוקדת? אם נרצה באפשרות הראשונה, המקום הראשון לחיפוש יהיה מדריך, ואילו לאפשרות השניה, אינדקס יהיה בחירה טובה יותר.

חיפוש במדריכים

ניתן לחפש במדריך בשתי שיטות עיקריות:

1. דפדוף - Browsing

חיפוש בדפדוף הוא גלישה מהנושא הראשי לתת-נושא ראשון, וממנו לתת-נושא שני וכן הלאה, וכך מגיעים בסוף לאתרים בנושא המבוקש. יתרונו של חיפוש זה הוא שבדפדוף בין תתי-נושאים מוצאים מידע שלא ידענו מראש שהוא קשור לנושא המבוקש.

ככל שעומק העץ במדריך רב יותר, החיפוש מסורבל וארוך יותר. עם זאת, אפשר למקד יותר את החיפוש, ויש סיכוי גדול יותר שהנושא המבוקש יופיע במדריך. לרוב החיפוש בדפדוף נוח יותר במדריכים קטנים.

2. חיפוש לפי מילות מפתח - Searching

כמעט בכל מדריך יש חלון המיועד לחיפוש על פי מילות מפתח (באמצעות מנגנון חיפוש פנימי).כדי למקד את החיפוש אפשר להשתמש ביחסים לוגיים, בסימנים כמו +,-,*, ובחיפוש מדויק (" ").

בחלק מהמדריכים פועל תזאורוס, המחפש מילים בעלות משמעות דומה למילות המפתח. יש מדריכים בעלי אפשרויות חיפוש מיוחדות, למשל חיפוש רק בכותרת האתר, רק בשמות הנושאים והתת-נושאים, הגבלת טווח החיפוש לפי תאריך ועוד. לא ניתן לחפש בתוכן האתר, מאחר והוא לא נשמר בבסיס הנתונים של המדריך.

חיפוש באינדקסים

כיוון שבמאגר מידע של אינדקס יש מס' עצום של אתרים, צריך לרוב לנסות לצמצם את החיפוש ככל שניתן, לשם כך משתמשים בקשרים לוגיים, בסימנים כמו +,-,* ובחיפוש מדויק (" ") - בדיוק כמו בחיפוש לפי מילות מפתח במדריכים, על פי אפשרויות החיפוש שיש בכל אינדקס. בחלק מהמנגנונים אפשר לחפש חיפושים מורכבים עבור פריטי מידע מוגדרים ביותר. למשל חיפוש סוג מסוים של מולטימדיה, מילת מפתח במלל או מעני קישורים, תאריך עדכון ועוד.

ברוב האינדקסים יש שתי צורות חיפוש: פשוט ומתקדם (מורכב). שתי צורות החיפוש מופיעות בדפים נפרדים בדפי האינדקסים.

הגדרת החיפוש

בסעיף זה נציג את אפשרויות החיפוש, הפשוט והמתקדם, העומדים לרשות המשתמשים ברובם הגדול של מנועי החיפוש.

תווים מיוחדים

שימוש במירכאות (" ") - חיפוש מדויק ממוקד. מילת / מילות החיפוש התחומות במירכאות חייבות להופיע בדף המידע ובסדר המצויין.

סימן "+" - מחייב שמילת החיפוש תופיע בדפי המידע. הסימן נכתב לפני מילת החיפוש וצמוד אליה בלא רווח, למשל: +computer.

סימן "-" - גם תו זה נכתב לפני המילה וצמוד אליה. הוא מחייב שמילת החיפוש לא תופיע בדפי המידע, כלומר שתוצאות החיפוש לא יכללו את מילת המפתח המסומנת. הסימן מצמצם את החיפוש, והוא זהה ל-NOT.

סימן "*" - סימן זה נכתב לרוב בסוף מילת החיפוש, והוא מסמל "כל רצף שהוא". דפי המידע בתוצאות יכללו את כל המילים שמתחילות בתווים שצוינו אבל מסתיימות ברצף תווים כלשהו. הסימן שימושי למשל כאשר רוצים לכלול בחיפוש גם את צורת הרבים של המילה, או כאשר יודעים רק את כתיב תחילת המילה.

לדוגמא: *comp ייתן דפי מידע ובהם המילים computer, computers, companies, comparing ועוד.

סימן "?" - סימן זה מחליף תו אחד בלבד. הוא נכתב במקומו המדויק של התו הלא ידוע, באמצע מילה או בסופה.

לדוגמא: ?boo ייתן דפי מידע שמופיעות בהם המילים boot, book ועוד.

Wom?n ייתן דפי מידע ובהם women, woman .

יחסים לוגיים

כאשר יש יותר ממילת חיפוש אחת חייבים להוסיף יחסים לוגיים בין המילים.

מבנה כללי

התנאי הלוגי נכתב ברווח בין שתי המילים שרוצים לקשר ביניהן, יש רווח לפניו ואחריו. למשל, dive AND Sinai. בכמה כלי חיפוש יש לכתוב את היחס הלוגי באותיות גדולות בלבד. לרוב, הדרישה לכך מופיעה בקבצי העזרה.

AND - ייצוג מילות החיפוש בהקשר של "וגם". קישור לוגי זה מחייב שכל מילות החיפוש שנכתבו בשאילתא יופיעו בכל דפי המידע שבתוצאות. אפשר להכיל את היחס "וגם" על יותר משתי מילים, ואז יש לכתוב אותו בין כל שתי מילים בשאילתא. יחס AND מצמצם את מס' התוצאות.

לדוגמא, כדי לחפש אתרים על הסרט הקוסם מארץ עוץ יש לנסח כך: wizard AND oz AND movie. כדי לחפש מתכון לעוגה: recipe AND cake .

OR - ייצוג מילות החיפוש בהקשר של "או". קישור לוגי זה מחייב שלפחות אחת ממילות החיפוש שנכתבו בשאילתא יופיעו בכל דפי המידע שבתוצאות. אפשר להכיל את היחס "או" על יותר משתי מילים, ואז יש לכתוב אותו בין כל שתי מילים בשאילתא. השימוש הנפוץ ביחס לוגי זה הוא כאשר יש כמה מילות מפתח המתארות נושא מסוים, כמו מילים נרדפות או בעלות משמעות דומה. לרוב יופיעו בתחילת הדירוג האתרים המכילים את כל המילים, ורק אח"כ יבואו אתרים שיש בהם רק אחת ממילות החיפוש. יחס OR מגדיל את מס' התוצאות.

לדוגמא: כדי לחפש אתרים על חתולים יש לנסח כך: cat OR kitten.

NOT - ייצוג מילות החיפוש בהקשר של "ולא", כלומר השמטת כל הדפים שמצויה בהם המילה השנייה. בדפי המידע תופיע המילה הראשונה אבל לא השנייה. יחס לוגי זה שימושי לצמצום טווח החיפוש בנושאים רחבים. כמובן, שביחס זה יש חשיבות לסדר המילים.

לדוגמא, כדי לחפש אתרים של חיות מחמד חוץ מכלבים ניתן לנסח: pets NOT dog .

( ) - ביחס לוגי של סוגריים משתמשים כדי לכרוך יחד כמה ביטויים לוגיים. מתקבל ביטוי לוגי ובו יותר מיחס אחד. החיפוש מתייחס קודם כל ליחס הלוגי שבתוך הסוגריים, ואח"כ ליחס שמחוץ להם (בדומה לסוגריים בפעולות חשבון).

דוגמא: מתכון לעוגת שוקולד או לעוגת פירות: (recipe AND cake AND (fruit OR chocolate

NEAR - היחס "קרוב" קושר מילות חיפוש הנמצאות במרחק של עד X מילים זו מזו (10 מילים היא ברירת המחדל). הוא מחייב שיהיו שתי מילות החיפוש (כמו AND), אבל מוסיף לדרישה זו גם הגבלת מרחק בין המילים. יחס זה שימושי לחיפוש מידע מסוג מסוים, כמו תמונה, קבצי וידאו או קול, כשסיומת הקובץ ידועה.

לדוגמא, כדי לחפש תמונה של אלברט אינשטיין ננסח: Albert Einstein" NEAR jpeg" .

"טיפים" לחיפוש

  1. כדי למקד את החיפוש, כדאי להשתמש במילות חיפוש מסוימות (כמו שמות) במקום במילים כלליות.
  2. לרוב המנועים יש רגישות לגודל אות. בכלים אלו ניתן למקד את החיפוש באמצעות כתיבת אות גדולה בתחילת שם, במיוחד לאור העובדה שיש הרבה מילים (שמות ועצמים) הנכתבות בצורה דומה, מלבד האות הגדולה בתחילת שם. לדוגמא: Digital - digital, Bill - bill וכו'.
  3. כדאי להשתמש באפשרויות החיפוש המיוחדות שיש בכל כלי. בחלק מהכלים יש יכולת חיפוש לפי הגבלת תאריך, חיפוש בקבוצות דיון, חיפוש בכותרות האתרים בלבד, חיפוש לפי סוגי מדיה שונים ועוד. (לאפשרויות חיפוש מיוחדות ופרטניות - ראה השוואה בין מנועי חיפוש מובילים).
  4. גם אם קיבלת אפס תוצאות מתאימות לחיפוש, אין להיבהל. בדוק אם איות המילים מדויק ו/או הרחב את השאילתא ע"י שימוש ביחסים לוגיים הנ"ל ונסה שנית.

דירוג תוצאות חיפוש

לאחר שנשלחה השאילתא למדריך או לאינדקס, מתבצע חיפוש. כאמור, החיפוש אינו ב-Web עצמו, אלא במסד נתונים פנימי של המנוע, הכולל את כותרות האתרים ופירוט קצר לגביהם בקטלוג, או במסד נתונים שבנה אספן. האתרים שנמצאו מתאימים למחרוזת החיפוש מסודרים באחת הצורות הבאות:

  1. לפי אלף-בית - כל התוצאות בעלות אותה התאמה למחרוזת החיפוש, והן מופיעות בסדר האלף בית. שיטת דירוג זאת משמשת בעיקר במדריכים.
  2. (ברוב האינדקסים) דירוג לפי מידת ההתאמה (Relevance) למחרוזת החיפוש - התוצאות מסודרות לפי מידת ההתאמה שלהן למחרוזת החיפוש. התוצאה המתאימה ביותר מופיעה בראש הרשימה, והתוצאה המתאימה פחות מכולן בסופה. דירוג תוצאות לפי מידת התאמה משמש באינדקסים. לכל אינדקס שיטה שונה למדוד התאמת אתר. שיטות דירוג התוצאות הן רבות. לדוגמא: דרך אחת היא לספור כמה פעמים מופיעה מילת החיפוש בדף המידע, מתוך הנחה שאם המילה מופיעה פעמים רבות בדף היא נושא מרכזי בו. דרך שנייה היא לספור כמה פעמים מופיעה מילת החיפוש בתחילת הדף, מתוך הנחה שהנושא מופיע בתחילת הדף. דרך שלישית היא למדוד את מס' הכניסות לאתר (מידת הפופולריות שלו). לרוב, השיטה המשמשת בכל מנוע ומנוע היא סוד מסחרי של בוני האתר. בשיטות אלה משתמשים בתהליכי חישוב ושקלול (אלגוריתמים) ייחודיים וכן בלימוד התנהגותו של המחפש (יוריסטיקות) ובניסיון שנצבר.

כללים להערכת מידע

יש כמה אמות מידה להערכת איכות מידע באתרים הנמצאים ברשימת התשובות:

הערכת תוכן מאגר המידע

  1. תאריך עדכון המידע - במאגרים רציניים כמעט תמיד מצוין התאריך שבו עודכן המידע לאחרונה, הנמצא בד"כ בראש או בתחתית האתר. אם אין תאריך עדכון, איכות המידע אינה ברורה.
  2. בדיקת נושא מוכר - מחפשים באתר מידע בנושא מוכר, ומשווים מידע זה למה שכבר ידוע לנו. זהו "כלל אצבע" המעיד בד"כ על איכות המאגר כולו. כמובן, לא תמיד ניתן להשתמש בו.

הערכה חזותית

הגרפיקה וההשקעה באתר יכולים להעיד על רצינות או חובבנות. עם זאת, אסור להסתמך יותר מדי על אמת מידה זו.

הערכת מקור המידע

אם את המידע מביא גוף או מוסד ידוע, זהו מידע שיש עליו "אחריות". כדאי גם לחשוב מה המניע לפרסם את המידע באתר, והאם המניע תורם למהימנות המידע או גורע ממנה. אתרים אישים הם לרוב מהימנים פחות (הלוא באתרים אישיים אין מוסד או גוף ידוע המביא את המידע, והוא נתון לשיקולו ולרצונו של אדם פרטי ועצמאי.


נסה זאת בעצמך

על מנת לנסות את אפשרויות החיפוש השונות המובאות לעיל, ניתן לבצע חיפוש במנוע החיפוש "Google" מתוך אתר זה!



להלן קישור לאתר המאפשר לבצע חיפוש במנועי חיפוש שונים. על חלקם הגדול בחרנו לפרט ב "מנועי חיפוש כלליים":
http://www.bjorgul.com/

לראש הדף