אתם נמצאים כאן>>הזרמת מידע>>רדיו אינטרנטי

רדיו אינטרנטי

רדיו אינטרנטי היה קיים כבר מסוף שנות ה-90. כבר אז, שדרני הרדיו השתמשו באינטרנט לשדר באופן סימולטני את התוכנית שלהם. אולם רדיו אינטרנטי עובר מהפיכה שתרחיב את אופקיה מרמת המחשב האישי שלנו, לעבר גישה לשידורים בכל מקום, בכל זמן, ותשנה תכניה מרמת השידור הציבורי לתכנים  ברמת  הפרט, הארגון או הממשל.

עד לסוף המאה ה-21, הדרך היחידה להשיג שידור רדיו  באינטרנט, הייתה דרך המחשב האישי שלך, המחובר בקו טלפוני או קו דיגיטאלי פיזי כלשהו לרשת. אך זה עומד להשתנות בקרוב, כאשר האלחוט יספק את שידורי האינטרנט דרך טלפונים הניידים, המחשבים הנשאים ומכשירי הרדיו ברכב. הדור הבא של התקנים אלחוטיים ירחיב במידה רבה את נגישותו ונוחיותו של הרדיו האינטרנטי.

יתרונות הרדיו האינטרנטי על פני הרדיו המקורי:

מול הרדיו המקורי-הרגיל לרדיו המשודר דרך רשת האינטרנט ישנם יתרונות בולטים. הרדיו הישן מוגבל בשני גורמים:

1.      הכוח של משדר הרדיו (בד"כ אלפי קילומטרים).

2.      טווח השידור (כמה עשרות תחנות בכל אזור).

הרדיו אינטרנטי, לעומת זאת, אינו מוגבל  גיאוגרפית, כך ששידור שמקורו בבירה בירושלים כאן בארץ, יכול להישמע אפילו בסידני שבאוסטרליה דרך רשת האינטרנט. גם טווח השידור לא רלוונטי כאן, כאשר פוטנציאל הרדיו האינטרנטי רחב כרוחב התקשורת (הווירטואלי) עצמו. כך לדוגמא שרתי ספק הרדיו האינטרנטי Live365 מציעים יותר מ 30000 שידורים שונים!!!

בהשוואה לרדיו המקורי, הרדיו האינטרנטי לא מוגבל לתחום של האזנה בלבד, ושידור יכול להתלוות בתמונות, גרפיקה, טקסט, קישורים ואינטראקטיביות (Chat). היתרונות הללו מאפשרים למאזין לעשות הרבה מעבר להאזנה בלבד. כך גם תחום הפרסום הפך הרבה יותר אינטראקטיבי וקרוב לצרכן- פרסום הרבה יותר ממוקד עם פילוח אוכלוסיות טוב יותר. לדוגמא, יודעים המפרסמים שמי שמאזין לתחנה המשדרת מוזיקת ג'ז, עשוי לרכוש מוצרים הקשורים בנושא כגון ספרות על ג'ז או דיסקים של אומני ג'ז.

שידורי הרדיו המקורי מציעים  בעיקר את מה שקהל המאזינים אוהב לשמוע, כלומר את הזרם המרכזי של המוזיקה. זאת על מנת לתפוס את פלח המאזינים הגדול ביותר שניתן להשיג, כדי להשיג את הרייטינג (שיעור) הגבוה ביותר בשביל הפרסומות. כתוצאה, מוזיקת שוליים נדחקת הצידה ולרוב אינה מושמעת כלל. לעומת זאת, רדיו אינטרנטי יכול ומציע מגוון רחב של סגנונות  מוסיקליים, זאת מאחר והמחיר של העלאת שידור באינטרנט זול מאוד בהשוואה לתחנת רדיו רגילה. כך יוצא שדווקא ברדיו האינטרנטי מתמקדים בסגנונות הספציפיים  של המאזינים (ולא  על חשבון הפרסום).

הקמת תחנת רדיו באינטרנט:

ישנן מספר דרכים להקים ולשדר תחנת רדיו אינטרנטי בעצמכם. ניתן לקרוא על מספר שירותים ואפליקציות לשידור כאן. אולם באופן בסיסי, על מנת להקים תחנת רדיו אישית משלכם, אשר תשדר לרשת שירים על פי בחירתכם יש צורך באמצעים הבאים:

1.      נגן דיסקים – קומפקט דיסק. עדיף אחד המצוי על המחשב עצמו ולא אחד שמחובר למחשב בדרך עקיפה. אתם זקוקים לנגן במידה ותרצו להשמיע שירים מ-CD.

2.      אפליקצית ripper , אשר מסוגלת להעתיק שירי אודיו מהקומפקט דיסק לדיסק הקשיח. תוכנה כמו audiograbber תשמש אתכם נאמנה. כדי לשמור על איכות שידור מהירה וטובה כל השירים שאתם רוצים להשמיע צריכים להיות על גבי הכונן הקשיח של המחשב המשדר.

3.      אפליקציות מגוונות של עורכים ומקליטים. ראה סקירה על תוכנות עריכה כאן.

4.      מיקרופון. ראה כיצד לחבר מיקרופון למחשב האישי . זהו אינו הכרח, אולם אם אתם רוצים לשדר דיבור (בין השירים או בכלל), אתם זקוקים למיקרופון.

5.      מיקסר אודיו. ראה על מיקסרים כאן. גם זה אינו פריט חובה. מיקסר יאפשר לכם לערבל את השירים כדי לתת למאזינים תחושה של רדיו אמיתי שבו השירים משתלבים אחד בסוף השני ללא הפסקות בין שיר לשיר. קיימות אפליקציות כגון mixMeister אשר מבצעות את השילוב בעצמן, באופן אוטומטי.

6.      ציוד השמעה חיצוני (איקוולייזרים, קומפרסור). זה נועד לשמוע את מה שאתם משדרים, כיוון שהשידור לא יעבור תמיד דרך כרטיס הקול שלכם (לעיתים כן, תלוי באפליקציה) אלה ישירות לרשת.

7.      כרטיס קול דיגיטאלי. כרטיס sound blaster מדגמים חדישים יעבדו היטב.

8.      מחשבים ייעודיים עם תוכנת פענוח -אפליקציות כגון winamp

9.      שרת לאחסן את  המדיה שזורמת דרכו. חברת Live365 מספקת שירותים כאלה, או שאתם יכולים להשתמש במחשב האישי כשרת.

כיצד מתורגם האודיו (קול)

1.      האודיו (קול)  נכנס למחשב המפענח דרך כרטיס הקול .

2.      המפענח דוגם את האודיו הנכנס ודוחס אותו כך שהוא יוכל להישלח באינטרנט בפורמט זרימה.

3.      האודיו הדחוס נשלח לשרת, שהוא בעל טווח תדרים גבוה.

4.      השרת שולח את זרימת מידע המגיע אליו על פני האינטרנט לכיוון הנגן או ההתקן שנמצא אצל המחשב של המאזין. הנגן או ההתקן מתרגם את זרימת המידע שהגיע מהשרת לקול שנשמע בסופו של דבר אצל המאזין.

ישנן שתי דרכים להעביר אודיו על פני  האינטרנט: הורדת מידע או הזרמת מידע (streaming media). בדרך הראשונה של הורדת מידע, הקול מאוחסן אצל המחשב של המשתמש בדרך כלל בצורת פורמט mp3 והוא יכול להגיע מהרשת או על ידי FTP (פרוטוקול העברת קבצים). הזרמת מידע לעומת זאת לא מאוחסנת בשום מקום, אלא יכול רק להיות מנוגנת בשידור חי. זהו שידור ממושך שעובד דרך שלוש חבילות תוכנה: המפענח, השרת והנגן.

המפענח ממיר את תכני האודיו לפורמט זרימה, השרת מאפשר לעשות את השידור דרך האינטרנט והנגן מאחזר חזרה את התכנים. כאשר יש שידור חי, המפענח  ומזרימי המידע עובדים יחד בזמן אמת. (בו זמנית, המידע מעובד ומיד נשלח לרשת). האות שעומד להישלח מספק נתונים לכרטיס הקול של המחשב המשדר, אשר מריץ את תוכנת המפענח במקום השידור, וכך זרם המידע עולה אל השרת. מאחר והתהליך  דורש כמות גדולה משאבי חישוב, השרת חייב להיות מיועד רק לשידורי רדיו.