אתם נמצאים כאן>>מדריכים טכניים>>חיבור מערכת מוזיקלית ממוחשבת>>יכולת מערכת מוזיקלית ממוחשבת

midi תמונה של מקלדת
בתמונה ניתן לראות מקלדת midi. לחצו על התמונה להגדלה.

ממשק midi
ממשק midi ייעודי. לחצו על התמונה להגדלה.

יכולת מערכת מוזיקה ממוחשבת

כיצד לחבר מערכת מוזיקה ממוחשבת?

דבר ראשון חשוב לבדוק מה הם בדיוק הצרכים ומה רוצים להשיג לפני שמחליטים על קניית תוכנה וחומרה.

לדוגמא: ברצוננו להדפיס תווים של המוזיקה המקורית, או ליצור גרסאות אינסטרומנטאליות (ללא שירה, רק עם כלים מוזיקליים) של שירים או לבצע שירים בצורה חדשה.

ע"י שנבחר משימות ספציפיות, נוכל לחסוך כסף רב בבחירת התוכנה שאנו נזדקק לה. רשמו לפניכם את המטלות שצריך לבצע: הם צריך להדפיס ספרון לעטיפת הדיסק, האם צריך לצרוב על גבי CD את המוזיקה שיוצרים, או האם נעבד מוזיקה מקורית או מוכנה, וכדומה. החלטות כאלה מראש עשויות לעזור למנוע טעויות גם בהמשך הדרך.

בהמשך מפורטים הרכיבים הדרושים לאפליקציות המוזיקה/MIDI הנפוצים ביותר. אולם חשוב לדעת מהי הדרישה של כל מערכת ספציפית בה משתמשים. היצרן ישמח לתת את כל האינפורמציה הזו, על רכיבים מיוחדים הדרושים לכל מערכת או תוכנה שמשתמשים בה. ניתן וכדי לפנות ליצרן בשאלות לפני שקונים את המוצר שלו.

הנה ארבעת הרכיבים הפופולאריים ביותר שמערכת מוזיקה ממוחשבת מכילה:

1.      מחשב

2.      ממשק midi

3.      כלי MIDI עם מגברים (רמקולים).

4.      אפליקציה לעריכת מוזיקה על גבי המחשב.

רכיב מספר 1 – המחשב

כמובן שרכיב המחשב הינו הרכיב המרכזי והחשוב ביותר במערכת של מוזיקה ממוחשבת. אומנם עדיין ניתן למצוא מספר אפליקציות לעריכת מוזיקה שיעבדו על גבי מחשבי 386 או 486 בעלי נפח דיסק קשיח קטן וזיכרון מוגבל, אולם מספר אפליקציות אלה הולך וקטן, ויותר ויותר קשה למצוא אפליקציה שתעבוד היטב על גבי מחשבים חלשים אלה. יש להבין כי אפליקציות מוזיקה דורשות הרבה משאבי מערכת – דיסק קשיח בעל נפח גדול, זיכרון פנימי רחב ומהירות חישוב גבוהה. תעשיית המחשבים האישיים (PC) נמצאת באופן תדיר במצב של שינויים, וכל הזמן עולה הדרישה לביצועים חזקים יותר, סטנדרטים שמציבים יצרני התוכנות. מחשב State of the art בעל זיכרון פנימי וקשיח גדול, בעל יכולת צריבת דיסקים לגיבוי וכן מהירויות חישוב גדולות אולי יהיה טוב למשך השנתיים שלוש הקרובות בו הוא נקנה, אך הסטנדרטים כאמור רק עולים (ראה את חוק מור בנושא התפתחות מחשבים). לפיכך מומלץ לקנות את המחשב החדש הטוב ביותר שניתן למצוא או לפחות לשדרג את הקיים למחשב פנטיום (אחד לפחות), בעל לפחות 64 MB זיכרון פנימי, ודיסק קשיח בעל מספר ג'יגה-בייט (GB) פנויים לצורך כתיבת השיר לזיכרון. שימו לב כי אם ברצונכם להשתמש באפליקציות או חומרה דיגיטלית מומלץ להשקיע בכמה שיותר זיכרון פנימי, מחשב בעל ביצועים סופר מהירים ודיסק קשיח רחב ביותר. תוכנות דיגיטליות דורשות הרבה יותר משאבי מערכת על פני מערכת MIDI פשוטה. מומלץ לשים לב לדרישות היצרן לגבי המחשב המומלץ.

רכיב מספר 2 – ממשק ה- MIDI

יש צורך בממשק מידי (MIDI) אם רוצים לחבר את המחשב למכשיר MIDI חיצוני (כגון סינתיסייזר).

ישנם שלושה סוגי ממשקים של MIDI:

1.      ממשק MIDI פנימי: לוח פנימי שיושב בתוך המחשב, בתוך התקן ISA או PCI. ללוח זה יציאת MIDI וכניסת MIDI (midi in/midi out), עם מתאם מתאים.

2.      ממשק MIDI חיצוני: מן "קופסא" חיצונית שיושבת מחוץ למחשב (בניגוד לממשק הפנימי), שיש לה כניסת MIDI ויציאת MIDI (midi in/midi out). החיבור למחשב נעשה דרך פורט פרללי סטנדרטי (כניסת מדפסת) או דרך חיבור USB במערכת מחשב מתקדמת יותר.

3.      ממשק MIDI על גבי כרטיס קול: לעיתים ניתן למצוא ממשק MIDI גם בכרטיס קול. זה בדרך כלל יהיה קיים בכרטיס קול יקר ומאיכות גבוהה (soundblaster  או כרטיס תואם soundblaster). כניסת ה- midi in/out יהיה בפורט הג'ויסטיק (gameport), ויש צורך בכבל מתאם בין ה-MIDI לבין פורט הג'ויסטיק.

רכיב מספר 3 – מכשיר ה- MIDI

הערה: הרחבה על מכשיר MIDI  ראה בסעיף נפרד כאן.

מכשיר ה- MIDI  הוא בדרך כלל מקלדת של סינתיסייזר, מאחר ומקלדת כזו מאפשרת את הדרך ההגיונית ביותר להכניס מוזיקה למחשב. אולם, גם כרטיס קול יכול להיחשב כמכשיר MIDI , וצירופו יחד עם מקלדת MIDI לבקרה מהווים יחדיו את מכשיר ה- MIDI. (מקלדת MIDI לבקרה זוהי מקלדת דומה לאורגנית קטנה, אשר אין לה צלילים מוכנים בתוכה. הצליל שנוצר לתוך המחשב, נוצר ע"י כרטיס הקול המבוקר, ולא ע"י מקלדת זו. זאת בניגוד למכשיר סינתיסייזר שיוצר ומזין את הצליל למחשב, דרך ממשק ה-MIDI).

מה ניתן לעשות עם מערכת מוזיקה ממוחשבת?

זוהי רשימה חלקית של דברים שניתן להשיג בעזרת מערכת מוזיקה ממוחשבת. פעולות רבות כמו לדוגמא  כתיבת תווים, הקלטת מוזיקה או העברת מוזיקה ממדיה אחת לשנייה (מ- CD לדיסק קשיח) יכולות להיעשות ע"י המחשב,  ובכך להקל על מוזיקאים רבים. אפליקציות מסוימות נועדו למגזר המקצועי ממש, בעוד אחרות נועדו למשתמש הפרטי/בייתי. למרות ריבוי כלים מוזיקליים לעזרת המוזיקאי, ישנם רבים שעדיין לא מודעים למגוון האפשרויות ולעזרה הרבה שהם יכולים לקבל ע"י שימוש בכלים אלה.

הקלטת מוזיקה אינסטרומנטאלית (בעלת כלים מוזיקליים בלבד, ללא שירה) ע"י שימוש באפליקצית MIDI 

האפליקציות העומדות לשימוש של הקלטה והשמעה של מוזיקה אינסטרומנטאלית נקראות MIDI Sequencer (מתזמן midi). בעמודים על תוכנות לעריכת מוזיקה, מתוארים מספר כלים כאלה, ניתן להגיע לעמודים הללו מכאן. מתזמן MIDI כזה הוא בעצם מקליט MIDI. המונח מתזמן (Sequencer) נותר עוד מהימים בהם זיכרון המחשב היה כה קטן, עד שלא ניתן היה להכיל בו שיר MIDI שלם. באופן טיפוסי, שיטת העבודה הייתה להקליט חלקי שיר לתוך ערוץ מוזיקה כלשהו, ולשמור אותו כישות בפני עצמו. לדוגמא, הקלטת סולו גיטרה, או ליווי פסנתר או לופ תופים. קטע מוקלט שכזה נקרא לעיתים גם בשם pattern. לאחר ביצוע שמירת הקטע על גבי התקן חיצוני (צורב או דיסק לדוגמא) – היה ניתן למחוק אותו מהזיכרון הפנימי ולעבוד על חלק אחר.

לאחר יצירת כל החלקים, המשתמש היה מסדר את סדר הופעתם של החלקים בתוך השיר. ניתן לקבוע שחלק מסוים יחל יחד עם חלק אחר, או שחלק אחד יופיע לפני אחר. במילים אחרות, המשתמש היה קובע את סדר הופעת החלקים – מתזמן את סדר האירועים, ומכאן השם – מתזמן ה-MIDI . כיום, כמעט כל אפליקציות הקלטת midi מאפשרות להקליט באופן ליניארי קטע שיארך כל השיר, או שניתן לעבוד בפטרנים - patterns – חלקי שירים.

הנה מספר דברים שניתן לעשות עם אפליקציות לתזמון midi

·        להלחין שירים.

·        ניתן לפתוח קבצי midi מוכנים, ולקבל את פירושם התווי. פירושו של זה הוא עצום: ניתן לנגן מבלי לדעת תווים, להקליט את החומר המוקלט בצורת קובץ midi  ואז לקבל את התווים שלו.

·        להשמיע ביצועים תזמורתיים מלאים לשירים (ע"י שימוש בהרבה ערוצי מוזיקה משולבים יחדיו).

·        ניסוי של כלים שונים בשילובים שונים עם כלים אחרים, זאת ללא צורך להקליט את כל הקטע מחדש. זה מתאפשר הודות לעובדה שכל כלי מוקלט בערוץ משלו, וניתן להרכיב אותם באופנים שונים בקלות.

·        שינויי מקצב באופן פשוט וקל.

·        שינויי גובה צליל ללא צורך להקליט מחדש את הצליל, וללא לשנות את המקצב (תופעה זו קוראת כאשר מסובבים תקליט במהירות לא נכונה: מהירות גבוהה מדי, וגובה הצליל יעלה אך כמובן גם מהירות הצליל תעלה. תוכנת סיוונסר מאפשרת לשנות פרמטר זה ללא שינוי המהירות).

·        להכין שירים לקריוקי (שירים אינסטרומנטאליים ללא שירה).

·        לשנות שירים קיימים ע"י פירוקם לתבניות ושינוי סדר הופעתן המקורית.

·        ניתן ליצור מוזיקת רקע לאפליקציות מחשב שונות.

הפצת המוזיקה שלכם

על מנת להדפיס מוזיקה, ניתן להשתמש באפליקציות לכתיבת תווים. תוכנות אלה נועדו לעריכת טקסט מוזיקאלי, לסידור, להוספת מילים ואקורדים. ניתן להשתמש בסימנים מוזיקליים מיוחדים (מפתח סול או סימני קצב לדוגמא), וכמובן ניתן להדפיס את הכול על גבי נייר. חומר זה עשוי לשימוש עצמי או למטרת לימוד או אפילו למכירתו. שימוש נוסף הוא בשכתוב יצירה מוזיקלית לסולם אחר או לגובה אוקטאבה אחרת. 

לעיתים משתמשים במספר אפליקציות שונות להשגת מטרות אלה. במיוחד אם ישנו שילוב של תווים ותמונות יחדיו. אז ניתן להדפיס ספרי תווים של ממש.

הנה מספר דברים שניתן לעשות עם אפליקציות לכתיבת תווים:

·        הכנת דפי תווים או מחברות או אף ספרי תווים משלכם.

·        כתיבת יצירות שלמות לחלקים שונים של ההרכב המבצע. ניתן בקלות להכיל מספר חלקים ולשנות בכל דף את סדר ההופעה של הכלי הראשי. לדוגמא אותו שיר שנכתב עבור הפסנתר, אז בדפי התווים של הפסנתר חלק הפסנתר יהיה הראשי. יתר החלקים יופיעו בשונות התחתונות.

·        יצירת חומר לימודי.

·        שינויי סולם או אוקטאבה באופן קל ונוח.

·        נגינת קטע MIDI של מה שכתבתם. ביצוע מיידי של מה שנכתב.

·        שינוי שירים.

אפליקציות ייחודיות לצרכים ייחודיים

ישנן מספר אפליקציות שמאפשרות את מה שעד לפני מספר שנים היה נחשב לבלתי אפשרי. לכל אפליקציה כזו ישנו צרכן ספציפי. הנה מספר דוגמאות:

הפיכת הקול (האנושי) ל-MIDI:

ישנה אפליקציה נחמדה וייחודית שנקראת AutoScore, המסוגלת להפוך את הקול האנושי או למעשה כל קלט מונופוני (בודד, לא סטריאופוני), לאינפורמציית midi. זה יעיל לנגנים או זמרים, שאינם יודעים להשתמש או שאין להם מכשיר midi . התוכנה תפיק ערוץ בודד של קטע midi, כלומר רצף ליניארי של patterns, או אחד ארוך שיתמשך לאורך כל השיר או כמה שנרצה.

כמובן שיש צורך במכשיר קלט אחר דוגמת מיקרופון.  יש לחבר את המיקרופון לכניסת הקיימת בכרטיס הקול, ואז לשיר לתוכו לאחר הפעלת התוכנה. מאפיין מעניין שיש לתוכנה הוא היכולת "לתקן" את הצליל הנקלט, ולשמור אותו בסולם הנכון, כך שניתן לזייף כמה שרוצים, התוכנה תדאג שהכול ישמע כמו שצריך.

כמובן שבמצב זה מפסידים זיוף מכוון, ולכן ניתן לנטרל את המאפיין הזה. בזמן ששרים, התוכנה מפיקה רצץ מספרי של מספרי midi, המומרים לאחר שמירה לקובץ midi. (ראה פירוט על סוגי קבצים כאן).

קובץ midi זה יכול להיפתח ע"י תוכנות שונות להשמעתו, וכמובן ע"י אפליקציות לרישום תווים, אשר תמיר את הקובץ לצורתו התווית.

המרת מוזיקה לפורמט midi מדפי תווים:

חברה בשם Musitek פיתחה מוצר הנקרא SmartScore. בנוסף ליכולתה לעריכת תווים כמו תוכנת עיבוד תווים אחרת, יכולה אפליקציה זו לסרוק דפים של תווים (דרך שימוש בסורק), ולתרגמם מיד לקובץ midi מוכן להשמעה. כלומר התוכנה יכולה לבצע את השיר הכתוב על גבי דפים. כדי לחפות על טעויות תרגום העלולות להיווצר התוכנה מציגה תרגום גראפי בקובץ JPEG וכן את התרגום לתווים משלה. ניתן לעבור ולבדוק שהמקור זהה לתרגום, עוד לפני בקשת הביצוע הצלילי. שיפורים בזיהוי תבניות חלים כל הזמן וניתן לצפות לשלמות באפליקציה כזו. 

יצירת ליווי למוזיקה מולחנת:

סוג זה של אפליקציות יוצר ליווים באופן אוטומטי, לשיר או לחן אשר מוזן לתוכן. בכך יוצרים יכולים לקבל השלמה לשיר שכתבו רק חלק ממנו, או שאינם יכולים לבצע קטעים מסוימים בשל חוסר שליטה בכלים שיש לנגן בהם. תוכנה טובה ומפורסמת היא Band in a Box.

בפעולות הבסיסיות של התוכנה, יש להזין את הלחן בצורת אקורדים, ואז להגדיר סגנון מוזיקלי (כגון רוק, לטיני או בלדה וכדומה). לאחר הפעלה, התוכנה תיצור באופן אוטומטי ליווי לאקורדים והסגנון המוגדרים לה. היא תכתוב מספר קטעים, על פי חוקי המשקל של המוזיקה הקיימים (אשר יש להם תרגום מתמטי ולכן גם ניתן להמיר אותם לאלגוריתמים של מחשב). התוצאות הן די מרשימות, ומלחין יכול להיעזר בתוכנה זו וליצור שירים רבים בקלות ותוך זמן קצר.