מודל השכבות > IP עמוד השער מושגים
IP - פרוטוקול האינטרנט

 

מהו פרוטוקול האינטרנט

מבנה חבילת IP

לעמודים נוספים בנושא IP

 

מהו פרוטוקול האינטרנט
שירות התקשורת שמספק פרוטוקול האינטרנט, IP, הוא שירות בלתי מהימן (unreliable) וחסר-קישור (connectionless). אלה לא מילות גנאי; כך מתוכנן הפרוטוקול לעבוד. השירות הוא בלתי מהימן, כי העובדה שחבילה נשלחה לא אומרת שהיא תגיע ליעדה, או שמי ששלח אותה ידע מה קרה לה. השירות הוא חסר-קישור, כיוון שכל חבילה מטופלת באופן בלתי תלוי בחבילות אחרות, גם אם החבילות שייכות לאותה הודעה ויצאו לאותו יעד בזו אחר זו. החבילות יכולות להגיע ליעדן במסלולים שונים לחלוטין, וחלקן יכולות ללכת לאיבוד.
בנוסף להיותו חסר-קשר ובלתי מהימן, שירות ה- IP מספק הובלה "טובה ככל הניתן" (best-effort delivery). כלומר, חבילות לא יזרקו או ילכו לאיבוד סתם כך. חוסר המהימנות לא נובע מתכונות קפריזיות של הפרוטוקול, אלא מכך שרשתות תקשורת פיזיות עלולות לקרוס ולא לעמוד בעומס, ונתבים עלולים לסבול מכשל חומרתי או תוכנתי.

חבילות IP, שנהוג לכנות בשם "datagrams", מכילות הודעה, או פרגמנט (חלק) של הודעה, בגודל של עד 65,515 בתים (הגודל המקסימלי של חבילת IP הוא 64 קילובייט, ואורכו של פתיח ה- IP הוא לפחות 20 בתים).

 

מבנה חבילת IP
0....... 8....... 16...... 24......
(32 ביטים)
גירסא
א.פתיח
TOS
אורך כולל
מזהה חבילה
דגל
היסט הפרגמנט
TTL
פרוטוקול
על הפתיח checksum
כתובת אינטרנט של המקור
כתובת אינטרנט של היעד
אופציות
נתונים
כך בנוי הפתיח (header) הסטנדרטי של חבילת IP. כל שורה בפתיח היא באורך של 4 בתים (32 ביטים). אורכו של הפתיח הוא לפחות 5 שורות, כלומר 20 בתים. השורה השישית (אופציות) היא, באופן לא מפתיע, אופציונלית בלבד. אחרי הפתיח מתחילים הנתונים.
השדות בפתיח לפי הסדר (משמאל לימין ומלמעלה למטה), הם:
  • אורך כולל:
    אורכה בבתים של החבילה, כולל הפתיח והנתונים עצמם. אורכו של שדה זה הוא 16 ביטים, ולכן הוא יכול לבטא אורכים של עד 65,535 בתים. למעשה, אורכה של חבילת IP נקבע לרוב לפי יחידת השידור המקסימלית (MTU) של שכבת התקשורת הפיזית שמתחת לשכבת ה- IP.
  • מספר מזהה:
    מספר זה משמש כאשר חבילת IP עוברת פרגמנטציה, כלומר מחולקת לכמה חלקים, פרגמנטים, במהלך מסעה באינטרנט. המספר המזהה מצביע על חבילות שהן למעשה פרגמנטים של חבילה מקורית אחת, כך שמחשב היעד יוכל לצרף את הפרגמנטים מחדש לחבילה אחת, בתהליך שנקרא צירוף-מחדש (reassembly).
  • דגלים:
    שלושה ביטים המשמשים גם הם למטרות פרגמנטציה וצירוף-מחדש. הביט הראשון מכונה "עוד פרגמנטים", ומציין האם החבילה היא הפרגמנט האחרון (או היחיד) של חבילה מקורית, או שיש לחכות לעוד פרגמנטים לפני שניתן יהיה לבצע צירוף-מחדש של החבילה. הביט השני הוא ביט "אין לבצע פרגמנטציה" ("don't fragment", או DF), שמציין כי שולח החבילה אינו מעוניין שהיא תעבור פרגמנטציה. הביט השלישי אינו בשימוש, וערכו תמיד 0.

לעמודים נוספים בנושא IP ...

כתובות IP

ניתוב באינטרנט

ICMP

DNS

אבטחת מידע באינטרנט

IP גירסא 6

IP נייד