אתם נמצאים כאן>>סוגי קבצים>>פורמטי שידור

פורמטי שידור

קובץ אודיו דיגיטלי יכול להיות מועבר דרך רשת האינטרנט בצורת שידור של אודיו (שהוא דחוס לטובת העברה, אך לא נשמר על הכונן הקשיח) או שהוא פשוט מורד אל המחשב ונשמר (אפילו זמנית) כדי להשמיע אותו- בדרך זו הוא כן נשמר על הכונן הקשיח. לצורך מימוש הדרך הראשונה יש פורמטים מיוחדים של שידור. אם כן ננסה להבין מה הבעיה בהורדה רגילה, ומאיפה נוצר הצורך בשידור.

כאשר קבצי WAV ו  AIFF מורדים, התהליך עצמו יכול להיות ארוך למדי לצרכן-כלומר מי שמוריד את הקובץ. זאת בהנחה שהמשתמש- מי שמוריד אליו את הקובץ- הוא בעל תקשורת אנלוגית של מודם K56. בנוסף לכך הקובץ שמורד הוא כלל לא מוגן, כך שהוא יכול להיות מועתק ללא רשות של זכויות יוצרים. ניתן גם להבחין בתופעה ההולכת וגוברת בקווי אינטרנט קבועים שמחוברים כל הזמן - מה שיכול לגרום לצרכן לרצות בשידור חי של מוסיקה – כמו רדיו אינטרנטי לדוגמא. סיבות אלה ואחרות גרמו לכך שגם שידורי מוסיקה בזמן אמת הפכו פופולאריים בקרב משתמשים רבים.

קבצים אלה למעשה ממומשים  על ידי דחיסה נוספת של קבצים רגילים ומוכרים כמו PCM, WAV או  AIFF (מה שמכונה הדור הבא של הקבצים הדחוסים). פורמט הדחיסה הידוע ביותר MP3 יכול להיות מורד אך למעשה גם להיות משודר, וזה תלוי רק בזה ששולט באפליקציה שבאתר האינטרנט. שהרי קובץ  MP3 במקור הוא קובץ  PCM, WAV או AIFF שנדחס על ידי כל מיני אלגוריתמים מורכבים לאחר שהזיזו חלק מהמידע שניתן להורדה. מכאן שקל להבין מדוע קובץ MP3 הוא  גם בר שידור.

פורמטים אלה יכולים להתנגן בצורת שידור מתמשך (שידור אודיו) על פני האינטרנט. המידע מועבר על ידי חבילות מידע בשרשרת והן דורשות אפליקציות plug in   לדפדפן שבאופן אוטומטי יפענח את הקובץ וישמיע את השיר בזמן אמת. נגן רגיל מתוכנן  בדרך כלל כך שהוא למעשה מוריד את קובץ המידע ואז מאזינים לו כאשר הוא מצביע עליו. פעולה זו יכול יכולה לקחת די הרבה זיכרון. על כן, מאחר והאינטרנט שולח את חבילות המידע בפרצי זרם שונים ובדרכים שונות, חלקים מהקובץ האודיו מושם ב- buffer או נשמר באופן זמני בקובץ זמני, ומנוגן ישר אחרי ההגעה, כך שיש המתנה קטנה או שאין המתנה בכלל.

לסיכום: על מנת לשדר אודיו דיגיטלי על פני הרשת יש צריכים לקרות שלושה דברים:

1.      השיר הדיגיטלי המקורי (אותות אנלוגיים חיים או מוקלטים) חייבים בהמרה לפורמט שידור דיגיטלי.

2.      השרת שממנו הקובץ האודיו דיגיטלי משודר (המארח) חייב להתקין אפליקציה (תוכנה) מתאימה שיודעת לשדר את המידע.

3.      למשתמש (end- user) חייב להיות מותקן אפליקציה (תוכנה) מתאימה  על המחשב האישי או על ההתקן הנייד שמקבלים את השידור.