אתם נמצאים כאן>>מדריכים טכניים>>ביצוע הקלטות>>הקלטה דרך דוגם של מכשיר midi

MIDI דוגם
תמונה של דוגם midi. לחצו על התמונה להגדלה.

דוגם MIDI
תמונה של דוגם midi.

דוגם MIDI
תמונת אפליקציה של דוגם midi.

כיצד לחבר דוגם קול midi כדי לאפשר דגימה ישירה לתוך המחשב?

במכשירי midi חדישים ומודרניים ניתן כיום לדגום צליל ישירות (בעזרת מיקרופון פנימי), כאשר המידע הקולי הנדגם נשמר בתוך החומרה של המכשיר עצמו. מכשיר כזה נקרא midi/דוגם קול – Midi sampler.

פעולת הדגימה של הקול היא פשוט פעולת הקלטה של קול: ישנו מיקרופון (שקיים בתוך המכשיר או שניתן לחבר מיקרופון חיצוני למכשיר ה-midi), והקול מוקלט למאגרי הזיכרון של המכשיר. כמו כן, ניתן לאפשר חיבור (עקיף, הסבר מיד) של ה-midi בחיבור סטנדרטי למחשב ולהשתמש בו כדוגם צלילים, כאשר המידע המוקלט נשמר על גבי הדיסק הקשיח של המחשב (ראה הסבר כיצד מחברים midi בחיבור רגיל ולא עקיף כאן). לא ניתן לבצע הקלטה "direct-to-hard disc" במכשיר midi / דוגם קול חיצוני, כלומר מכשיר ה-midi לא מבצע הקלטה = דגימה בזמן אמת לתוך הדיסק הקשיח. רק באופן עקיף!

יש לכך מספר סיבות. הסיבה הראשונה היא שגודל המחסנית בה משתמש מכשיר midi סטנדרטי היא קטנה מדי, ולכן כמות המידע הנשלח את המחשב המחובר הינה איטית מדי כדי לדגום צליל. יתרה מכך, מכשיר midi מחובר דרך כניסת ממשק ה-midi אשר איטית מדי להעברת מידע בכמות גדולות כפי שנדרש כיום בשעת דגימת קול. אפילו חיבור דרך ממשק SMDI שהוא גרסת SCSI לחיבור midi – ממשק שנחשב למהיר – עדין לא מספיק כדי לבצע הקלטה ישירה לדיסק הקשיח של המחשב.

סיבה נוספת היא שקיימים מעט מאוד מכשירי midi אשר מסוגלים לשדר למחשב את האות הרגיל את המכשיר (אות midi דיגיטלי) וגם אות של מידע קולי דגום. בדרך כלל מכשירי midi דורשים חיבור ישיר לכונן של דיסק קשיח על מנת לשמור מידע דגום. (ולכן ישנם מכשירי midi samplers אשר מכילים בתוכם כונן כזה).

כדי בכל זאת לאשר קישור ישיר של הדיסק הקשיח עם מכשיר ה-midi (ובכך להפוך את מכשיר ה-midi שברשותכם למכשיר midi sampler),  יש צורך במספר חלקים ופעולות תיאום נוספות על הקישור הרגיל. יש לעשות את הפעולות הבאות:

1.      ישנם מתאמים יקרים שמאפשרים חיבור ישיר בין ה-midi לדיסק הקשיח דרכם. אלה כרטיסי מחשב המכילים רכיב ADC. לדוגמא כרטיס Roland RAP-10 או DAL CardD יעשו את העבודה.

2.      אם לא רוצים לקנות מתאם כזה, יש צורך בחומרה שתקשר באופן ישיר את הדיסק הקשיח עם ה-midi. אם מכשיר ה-midi  מחובר דרך ממשק SMDI, שהוא ממשק SCSI, ניתן להוסיף בקר SCSI  ( SCSI controller), ודיסק קשיח של SCSI.

3.      מרבית הסיכויים שתיאום כזה (שמצוין בסעיף 2) לא יספיק, כיוון ששיטת כתיבת הקבצים של הדוגם תהיה שונה משיטת הקבצים שקיימת על גבי הדיסק הקשיח. לדוגמא – דיסקים היום שומרים קבצים בפורמטים של FAT או NTFS אשר שונים משיטת הכתיבה של דוגם midi). כמו כן, לא ניתן יהיה לשלוט בהקלטה ע"י אפליקצית הקלטה רגילה. על מנת לשלוט בהקלטה יש להשתמש בבקרה שעל גבי מכשיר ה-midi (אם קיימת). לכן כדי לעקוף בעיה זו יש להשתמש בשיטת אחסון זהה לזו שמשתמש דוגם  midi. יש צורך בדיסק שכותב לתוכו באותה השיטה.

4.      דרך טובה יותר היא לשמור את כל המידע הנדגם על גבי הזיכרון הפנימי של מכשיר ה-midi ואז לשלוח את המידע למחשב. יש לציין כי זו אינה הקלטה בזמן אמת, והיא מוגבלת בגודל הזיכרון הפנימי של מכשיר ה-midi. בשיטה זו יש להשתמש באפליקציה מתאמת לשמירת המידע המועבר. תוכנה כמו sdxsend (קישור: http://alfred.uib.no/Peple/midi/midi_prog.html) יכולה לעזור. לאחר שהמידע מאוכסן על גבי הדיסק הקשיח של המחשב ניתן לעבד ולערוך אותו באמצעות כל תוכנה לעריכת קבצי wav. שוב נציין כי זו אינה הקלטה בזמן אמת!

5.      אלטרנטיבה נוספת היא להשתמש במכשיר DAT – טיפ הקלטה דיגיטלי/אנלוגי. אחרי שמקליטים את המידע לתוך קלטת DAT ניתן להעביר אותו למחשב ולשמור את הקבצים כקבציי wav. יש להשתמש בכניסת I/O שקיימת בכרטיס קול דיגיטלי כגון כרטיס CardD+ (של חברת Dell), או כרטיס SoundBlaster Awe64 Gold. ניתן לערוך את הקבצים באמצעות כל תוכנה לעריכת קבצי wav. שוב, אין זו אינה הקלטה בזמן אמת. לאחר העריכה ניתן להוציא חזרה את הקבצים ל-DAT וכך הם ישמרו בצורתם הדיגיטלית.