ogg vorbis אתם נמצאים כאן>>סוגי קבצים>>פורמט

OGG VORBIS הלוגו של
הלוגו של ארגון OGG VORBIS.

OGG VORBIS File Format

Ogg Vorbis הוא פורמט דחיסת אודיו חדש יחסית. בצורה גסה ניתן להשוואתו לפורמטים אחרים של מוסיקה דוגמת MP3, voc,AAC ואחרים, אולם הוא שונה מהם בכך שהוא חופשי לחלוטין לשימוש ואין עליו אף פטנט. קבצי Ogg Vorbis מאופיינים בסיומת ogg. קבציי דחיסת האודיו .ogg הם רק חלק מפרוייקט ה-OGG  הגדול שאמור להכיל מערכת מלאה של מולטימדיה חופשית. נכון לעכשיו Ogg Vorbis הוא הדבר היחיד שפונקציונאלית עומד בפני השלמה.

חופשיות השימוש בפורמט זה מהווה יתרון לאומן שיוכל למכור את המוסיקה שלו בפורמט זה בלי לשלם דבר לבעלי הפורמט (כי אין!!, זאת לעומת פורמטים אחרים שיש עליהם פטנט וצריך לשלם על מנת להשתמש בהם).

אם אתה מפתח תוכנה וחומרה של נגני אודיו, ברמת העיקרון, אתה לא יכול להפיץ את העבודה שלך מבלי להיות מושפע מההתניות של הבעלויות האחרות של המוצרים הרלוונטיים.  לא כך ב Vorbis – שם אתה יכול לפתח וליצור מוצרים רלוונטיים ללא הגבלות, תמלוגים, תשלומים, או הגבלה של הפצה.

איכות האודיו:

Ogg Vorbis נכלל כאחד מפורמטי "lossy". צורת דחיסה זו מאוד פופולארית בשימוש במידע של מולטימדיה כמו בתמונות, סרטים ובקול. מאחר ומידע מסוג כזה נתפס על ידי בני אדם בצורה לא מלאה, הרי שניתן להחסיר מידע לא רלוונטי – שלא נשים לב בחסרונו (בקידוד קבצי קול, כדי לחסוך בגודל הקובץ, שיטת כיווץ "lossy" גורמת לאיבוד של המידע בתדרים גבוהים מדי או נמוכים מדי, כאלה שאוזן אנושית לא מסוגלת לשמוע, ולכן אין הבדל באיכות הקול – ממילא איננו יכולים לשמוע את ההבדלים). בפועל ממש משמיטים מהקובץ חלקים מסוימים, כך שהקובץ קטן והדחיסה גודלת. לעיתים אף מותחים עוד את קצה, ומשמיטים מידע במודע שפוגע באיכות הקובץ אך עדיין ברמה נסבלת. כך שיכול להיות מצב בו נפענח קובץ Ogg Vorbis ונרגיש בירידת איכות מהמקור.

מפתחי Ogg Vorbis החליטו לשנות את הטרמינולוגיה הידועה, כאשר מבחינתם איכות האודיו לא נמדדת יותר ב kilobytes per second, אלא בסקאלה שרירותית מ 0 ל 10 שנקראת פשוט "quality” – איכות. שינוי טרמינולוגי זה הביא לידי כוונון של רמת האלגוריתמים של קצבי הביטים המשתנים.

סקאלה זו לא קושרת אותך לנתונים  בעלי אופי כמותי (כמו kbps ), אלא נותנת לזה אופי אישי, סובייקטיבי עם משהו יותר יציב מבחינת היכולת להשוות בין דחיסות אחרות. במילים אחרות: אם מעדכנים את יכולת ההצפנה של  vorbis אך נשאיר את אותה רמת איכות – אז נקבל קובץ קטן יותר שנשמע אותו הדבר. אם משאירים את אותו קצב ביטים נומינלי, נקבל בערך את אותו גודל קובץ בשיפור קל של איכות. כלומר ההסתכלות פה היא שונה. נכון להיום (וזה הרי יחסי – וזה ישתנה), 0 שווה ל kbps64 בצורה גסה, 5 ל kbps160, ו 10 כ kbps 400. רוב האנשים מחפשים שיר כמעט ברמה של קומפקט דיסק ברמת איכות של 5. ברירת המחדל של האיכות היא 3 - שזה בממוצע kbps110 בmp3   – מה שנותן קבצים קטנים יותר וברמת אמינות גבוהה יותר מקבציי  mp3( שדחוסים ב- kbps128) באופן יחסי. אז איך זה עובד? בעיקרון אם לוקחים שני צפנים בעלי אותו קצב ביטים, אזי יוצרו שני קבצים בעלי אותו גודל, בהנחה ששניהם השתמשו ב CBR (Constant Bitrate -  קצב ביטים קבוע ). אולם ההצפנה הנוכחית של OGG יכולה להשתמש ב VBR (Variable Bitrate  - קצב ביטים

משתנה ), מה שיכול לגרום לייצור של קבצים קטנים יותר עם איכות טובה יותר, מאחר ועתה לא צריך לבזבז מידע עבור אודיו שקל לקודד.

באופן עקרוני ל- Ogg Vorbis אין הגבלה מבחינת מקסימום קצב ביטים שתהליך ההצפנה משתמש (ניתן תיאורטית להגיע אף לרמות של kbps512  או kbps8 מצד שני), אולם כרגע פורמט זה מכוונן לקצב ביטים של בין kbps16 ל- kbps128 עבור כל ערוץ. כמו כן הפורמט תומך בקצב ביטים של בין kbps64 ל- kbps500 עבור מצב סטריאו, בקצב ביטים של בין kbps32 ל- kbps256 עבור מצב מונו (בקצב דגימה של KHz44.1 ). קצבי ביטים נמוכים עוד יותר יהיו אפשריים בגרסאות הבאות.

נכון להיום מהירות הקידוד ופתיחתו מתקרבים כמעט עד לרמה של השיטות האחרות בשוק, אולם עדיין לא, מאחר והגרסא היא עדיין גרסת ביתא, שהיא אינה קוד הגרסא האופטימאלית. אולם באתר שלהם טוענים המפתחים שאמורה להיות התקדמות בעניין עם הזמן. קישור לאתר כאן: http://www.vorbis.com .

תכונות נוספות:

תכונה מעניינת נוספת  קיימת בפורמט זה – היכולת לשלוט על קצב הביטים הרצוי עבור כל קובץ (ללא קידוד מחדש), וזאת על ידי מודד רלוונטי למשתמש.

פורמט Ogg Vorbis כולל גם שדה מידע גמיש המכיל טקסט – על מנת לתת פרטים  על השיר, האמן, הערות ועוד מידע רלוונטי.

איזו תוכנה וחומרה תומכות בפורמט Ogg Vorbis?

נכון להיום, Ogg Vorbis נתמך במספר רחב של אפליקציות שיודעות לפענח את קבצי ה- ogg. בין תוכנות אלה כלולים הנגנים הפופולאריים  כמו Winamp, Sonique, FreeAmp  העובדים במערכות הפעלה Windows,וגם  Unsanity (מערכות הפעלה של מחשבי מקינטוש). פורמט זה גם נתמך באפליקציות אודיו פופולאריות כגון  Cdex, Siren Jukebox וגם GoldWave.

נכון להיום Ogg Vorbis לא נתמך בשום חומרה.