אתם נמצאים כאן>>mp3>>רשת גנוטלה

לוגו של רשת גנוטלה
הלוגו של רשת gnutella. לחצו על הלוגו לקישור לאתר הרשמי.

דיאגרמה מספר 1
דיאגרמה של ביצוע שאילתא ברשת גנוטלה. לחצו על הסרטוט להגדלה.

דיאגרמה מספר 2
זכויות היוצרים של תמונה זו שייכות  לארגון רשת גנוטלה.
דיאגרמה של רשת גנוטלה, מדומת לצמח עם הרבה שלוחות: כל מחשב מהווה נקודת קצה או חיבור למחשב אחר.

Gnutella

נכון להיום, מערכת שיתוף הקבצים ברשת המשתמשת בטכנולוגיה מסוג P2P (Peer To Peer) הפופולארית ביותר היא Gnutella או Gnutella Network . ישנם שני קווי דמיון עיקריים בין Napster ל- Gnutella:

1.      המשתמשים ממקמים את הקבצים שהם רוצים לשתף על הדיסק הקשיח שלהם ומאפשרים על ידי כך לכל מי שרוצה להוריד אותם בשיטתP2P (peer to peer).

2.      המשתמשים מריצים קטע קוד מתוכנת Gnutella על מנת להתחבר לרשת Gnutella.

אולם יש גם שני הבדלים גדולים בין Napster ל- :Gnutella

1.      לרשת Gnutella אין מסד נתונים מרכזי שיודע את על כל הקבצים שזמינים. במקום זה, כל המחשבים ברשת אומרים האחד לשני על זמינות הקבצים על ידי שימוש בשאילתות מבוזרות.

2.      ישנן הרבה אפליקציות אפשריות לגישה לרשת Gnutella.

3.      ל Napster הייתה אפליקציה יחידה בבית הלקוח – האפליקציה דרכה המחשבים מתחברים לשרתי Napster. ל- Gnutella לעומת זאת יש עשרות של לקוחות שמשתמשים ברשת שלהם דרך הרבה אפליקציות שונות, לדוגמא: Murpheus, Limewire, BearShare.

בשל שני המאפיינים הראשונים הנזכרים למעלה, יהיה קשה מאוד לבתי משפט לסגור את Gnutella. בתי המשפט יצטרכו למצוא דרך לחסום את כל נתיבי התעבורה ברשת Gnutella דרך ה-ISP (ספקי שירות אינטרנט), כלומר לשתק את העורקים המרכזיים של הרשת ולמנוע מאנשים מלשתף קבצים.

מאחר ואין שרת מרכזי שמאחסן את השמות והמיקומים של כל הקבצים האפשריים, כיצד בכל זאת האפליקציה בבית הלקוח מוצאת שיר במחשב של מישהו אחר?

1.      יש לרשום את שם השיר או הקובץ שאתה רוצה למצוא.

2.      המחשב שלך יודע לפחות על מחשב אחד אחר שמחובר לרשת Gnutella עם המחשב שלו. המחשב שלך יודע זאת מאחר ואתה אמרת לו את המיקום של המחשב הזה על ידי הזנת כתובת ה-IP שלו, או בגלל שלתוכנה יש כתובת ה-IP של מארח Gnutella מקודד מראש. המחשב שלך שולח את שם השיר שרשמת למחשב/ים שהוא מכיר. כלומר הוא שולח שאילתא – האם יש את הקובץ המבוקש?

3.      מחשבים אלה מחפשים ובודקים האם הקובץ המבוקש נמצא על הדיסק הקשיח המקומי שלהם. אם כן הם שולחים בחזרה את שם הקובץ (ואת כתובת ה-IP של המחשב שלו) אל מבקש הבקשה.

4.      בו זמנית, כל המחשבים הנ"ל שולחים הלאה את הבקשה למחשבים שהם מחוברים, והתהליך ממשיך.

5.      לבקשה רשום גם גבול ה TTL (Time To Live) - כך שבקשה יכולה להגיע לעד כשש או שבע רמות עמוק לפני שהיא מפסיקה להתרבות. אם לדוגמא כל מחשב Gnutella יודע על רק 4 מחשבים , זה אומר שהבקשה שלך תגיע לפחות או יותר 8000 מחשבים אחרים שנמצאים ברשת Gnutella בהנחה שההתרבות הייתה עד שבעה שלבים קדימה.

זוהי דרך פשוטה וחכמה על מנת לפזר שאילתות על פני אלפי מחשבים. ניתן לראות תהליך של ביצוע שאילתא בדיאגראמה מספר אחת.

לגישה זו יש יתרון אחד גדול – רשת Gnutella עובדת כל הזמן. כל עוד אתה יכול להסיג לפחות מחשב אחד שיש לו תוכנה עבור Gnutella, אתה יכול לתשאל את הרשת בבקשות. זה בניגוד גמור לרשת Napster, שם ישנו מחשב שרת מרכזי. ברשת Gnutella, אף צו בית משפט לא יכול לגרום לסגירת הרשת, מאחר ואין אף מחשב אחד מרכזי.

אולם אם זאת ל Gnutella יש לפחות 3 חסרונות עיקריים:

1.      אין אחריות שאת הקובץ שאתה תמצא את הקובץ הרצוי מבין 8000 המשתמשים.

2.      שאילתות עבור בקשות יכולות לקחת קצת זמן על מנת לקבל תשובה מלאה. זה יכול לקחת אף מעבר לדקה על מנת לקבל תגובה גם מהשכבה השביעית.

3.      המחשב שלך הוא חלק מהרשת. הוא גם עונה לבקשות ומעביר אותם הלאה, ובתהליך ניתוב התגובות חזרה הוא שותף גם כן. אתה נאלץ לוותר על כמות מסוימת של רוחב פס על מנת לטפל בבקשות מכל המשתמשים האחרים. וויתור על רוחב פס לטובת בקשות בא על חשבון מהירות ההורדה של השיר. אותו אתה מחפש ומוריד.

לכאורה, החסרונות הנ"ל הם מינוריים, כי בפועל, מה שקורה הוא שעוד ועוד אנשים מורידים מיליוני העתקים של אפליקציות של לקוחות של Gnutella, ומספר הלקוחות רק גודל.

האם Gnutella חוקי ?

רשת Gnutella עצמה חוקית. אין אף חוק נגד קבצים שהם בגדר שטח ציבורי. אולם, כאשר אנשים משתמשים ב- Gnutella על מנת להפיץ מוסיקה בעלת זכויות יוצרים וסרטים – אזי השימוש נעשה לא חוקי. זו הבעיה שהלכה למעשה הציבה את Napster בפני קריסתה: הפרת זכויות היוצרים ע"י המשתמשים גררה דרישה של תעשיית המוזיקה להוריד את הרשת. כיום, תעשיית המוסיקה מודאגת מאוד מרשת Gnutella אולם אין לה כרגע כלים להתמודד עם הבעיה, אין ממש דרך לשלוט בזה.

דרך אחת לשבש את פעילות שיתוף הקבצים היא להתקיף את ארכיטקטורת Gnutella. נכון לעכשיו יש שתי גישות שמשתמשים בהם:

1.      להעמיס יתר על המידה את רשת Gnutella כדי ליצור שיטפון של עומסי חבילות מידע.

2.      למלא את שרתי Gnutella בקבצים פגומים.

הויכוח כרגע, הוא עד כמה נזק כלכלי נגרם עקב שימוש בשיתופיות הקבצים. האם שיתוף קבצים הוא בעצם גנבה, או שזו צורה של פרסום או חשיפה חופשיים ממש כמו זמן שידור ברדיו? האם המשתמשים קונים את הדיסק של האמן שקבציו הורידו מהרשת, או שמסתפקים בקבצי MP3? שאלות אלה נותרו עדיין שאלות פתוחות שרק מחקרים מקיפים יכולים לענות עליהן.

לאתרי הבית:

               http://www.gnutella.com

               http://gnutella.wego.com