אתם נמצאים כאן>>מדריכים טכניים>>חיבור מערכת מוזיקלית ממוחשבת>>סטנדרט general midi

Midi מקלדת
בתמונה ניתן לראות מקלדת midi. לחצו על התמונה להגדלה.

לוגו של General-Midi
הלוגו של General Midi. חפשו לוגו כזה כאשר אתם רוכשים מכשיר MIDI.

סטנדרט General Midi

הערה: הרחבה על מכשיר MIDI ראה בסעיף נפרד כאן.

בבחירת קניה של מכשיר midi חשוב לבדוק האם הוא עומד בתקן General Midi. בעזרת תקן זה, קל יותר להלחין, להקליט ולהשמיע מוזיקה תוך שימוש במחשב ובתוכנה נלווית. הודות לתקן זה, מוזיקאים יכולים לחלוק קבצי midi  ביניהם. נסביר בקצרה מהו תקן זה ולמה הוא הומצא:

אחת הבעיות המרכזיות שהיו למשתמשי מכשיר Midi בעבר, הייתה חוסר העקביות של כיצד מסודרים הכלים שכל מכשיר מפיק  – כלומר לכל מכשיר היה סדר שונה של כלים. הצלילים שנוצרו היו מאורגנים במכשיר על פי קביעה שרירותית של החברה שמייצרת אותו. במכשיר סינתיסייזר אחד כלי מספר 1 היה פסנתר, בעוד שבמכשיר סינתיסייזר שני, כלי מספר 1 היה כינור. מכיוון שהיה חוסר אחידות בכל הנושא הזה, היה קשה עד בלתי אפשרי לשתף קבצי midi בין מכשיר אחד לאחר, וכן פורמט המוזיקה midi לא יכול היה לשמש פורמט אחיד לכולם.

לפני מספר שנים, חברת Roland יצרנית מכשירי midi גדולה, החלה ביצירת סטנדרטים מינימאליים למכשירי midi. הרעיון היה להגדיר סדר קבוע של תופים וכלים מוגדרים מראש, אשר יכללו בכל מכשיר midi של כל יצרן. מעבר לסידור זה, יכול כל יצרן להוסיף כלים נוספים כראות עיניו. סידור זה נקרא General Midi. הרעיון התקבל ועזר במידה רבה להפיכת פורמט קבצי midi לפופולארי.

למרות שרעיון זה תפס, עד היום General Midi אינו תקן רשמי, ולכן לא מחייב את כל יצרני ה- midi.  כך שמומלץ לרכוש מכשיר שמוגדר כמכשיר General Midi, ויש לבדוק שהוא אכן כזה (בדיקה ע"י הלוגו שמציין זאת). אם אין את הלוגו שמציין שזהו אכן מכשיר שעומד בסטנדרט, ניתן לבדוק את התנאים שמופיעים בסעיף הבא.

הנה המשמעויות של סטנדרט General Midi (למרות שהוא לא רשמי):

·        128 צלילים סטנדרטים.

·        16 ערוצי השמעה: בעבר מכשירי midi היו מסוגלים לשדר רק הערוץ אחד בו זמנית (ערוץ אחד פירושו צליל אחד שמתנגן). אם רצו לשדר יותר ערוצים היה צורך לחבר מספר מכשירי midi יחדיו. הסטנדרט כיום עומד על 16 ערוצי השמעה.

·        24 קולות משודרים: הכוונה כאן למספר הקולות (ולא תווים) שמתנגנים בו זמנית. כאשר לוחצים על קליד במכשיר ה- midi הוא סוגר מעגל פנימי שנקרא מתנד טוני (a tone oscillator), והצליל מופק. ישנם מכשירים שכאשר לוחצים על קליד מסוים, נסגרים שניים או שלושה מעגלים כאלה, ונוצר צליל עשיר ועמוק יותר. למרות שמתנגן תו אחד, מושמעים שניים או שלושה קולות. הסטנדרט כיום עומד על 24 קולות בו זמנית שניתן להפיק. (אם יש לכם מכשיר אורגנית או אורגן בבית, עשו את הניסוי הבא: לחצו על כמה שיותר קלידים ותגלו עד כמה קולות מסוגל המכשיר שברשותכם להפיק).

·        סטנדרט מערכת התופים: ישנם 47 סוגי תופים המוגדרים כסטנדרט. התופים משתמשים בערוץ מספר 10 תמיד.