ניהול ידע

Personal Brain
     תצוגה
     תכונות עיקריות ויתרונות

קיימות תוכנות עזר רבות לניהול מידע בארגונים, רובן מציגות מידע גם באופן ויזואלי ברמה זו או אחרת. לא נוכל להדגים באתר זה את אופן פעולתן של תוכנות ניהול הידע כיוון שברוב המקרים מדובר באפליקציות גדולות ומתקדמות המפותחות בחברות בעלות שם והשימוש בהן כרוך בתשלום.
על מנת "לטעום" ממהותה של הויזואליזציה בתחום הניהול נציג את טכנולוגיית “TheBrain” (של חברת TheBrain) המאפשרת לבצע חיפוש ויזואלי תוך קבלת תמונה דינאמית של מידע עם קשרים בין הפריטים. בשונה מהצגה ליניארית של נתונים היא עוזרת לנו להבין גם את היחסים בין רכיבי המידע. הטכנולוגיה יושמה על מנוע חיפוש Webbrain המבוסס על קטלוג ה- ODP. על ממשק ארגוני המכונה BrainEKP, הממזג מידע ממאגרי מסמכים ונתונים, אתרי אינטרנט, ויישומים אחרים. ובנוסף קיימת אפליקציה גם למשתמש הקצה, PersonalBrain, הניתנת להורדה באתר החברה ולגביה נדגים שתי צורות של שימוש בסיסי בויזואליזציה לצורך ניהול ועשיית החלטות.


 Personal Brain (PB)

  תצוגה

כאשר לוחצים על רכיב ידע (אתר, מסמך, קובץ) הוא מתמרכז ונושאים קשורים מסתדרים בענפים סביבו. רכיבים קשורים מופיעים למטה, בחירה של אחד מהם תיפתח אותו בחלון נפרד.

  • נושאים מעל הם קטגוריות האב של החיפוש
  • נושאים מימין הם קטגוריות אחיות, כלומר קטגוריות משנה לקטגורית האב.
  • נושאים משמאל הם קטגוריות עקיפות, שאינן קטגוריות משנה אבל מכילות בתוכן גם את הנושא הנוכחי.
  • נושאים בענפים למטה הם קטגוריות צאצא, כלומר קטגוריות משנה של הנושא הנוכחי.


    personal brain

      תכונות עיקריות ויתרונות

  • דרך הממשק ניתן לפתוח תיקיות, קבצים, דפי אינטרנט ותוכנות. ניתן לגרור תיקיות קבצים או דפי אינטרנט אל חלון ה-PB.
  • ניתן ליצור קבצים בתוך ה- PB (תוך ביטול הצורך בביצוע שמירה).
  • ניתן ליצור נתיבים רבים לרכיב מידע כך שניתן להגיע אליו במספר דרכים.

    מנקודת מבט של ניהול ידע, ניתן לומר שהממשק מעניק גישה אוניברסלית לנתונים ואינטגרציה של מידע – למעשה הוא נערך במקביל לאכסונו, מבלי להפריד בין השניים. סוג המקור הופך "שקוף" למשתמש. הממשק מאפשר לאנשים לתקשר באותו מקום שבו המידע נוצר, מאוכסן ונשלף. תקשורת בתוך הקשר מפחיתה את המאמץ לארגן את המידע פעם אחת לאכסון ושליפה ופעם שנייה כדי לחלוק מחשבות ורעיונות לגביו.
    למשל אם קיים פרוייקט של פיתוח תכנה הרי שניתן לתעד את התקשורת סביב מידע הקשור אליה. הפרויקט מצריך שיתוף פעולה ומידע בין מחלקות, לכן הן זקוקות למקום מפגש שם יוכלו להיפגש ול"שוחח".
    בדוגמא שלפנינו נקודת המפגש תיבנה סביב: "פרויקט חלומות 7"


    personal brain

    תחלופה של עובדים לא משנה את זמינות המידע: עזיבת עובד לא גורמת לאיבוד של מידע ועובד חדש שניכנס למחלקה מסוימת מיד יקבל גישה למשאבי המחלקה ולא יזדקק להכשרה ארוכה כדי "לגלות" את המידע הרלוונטי לעבודתו. בגלל הקישור האסוציאטיבי העובד יכול לשלוף את המידע בדרך שיבחר.
    למשל בדוגמאות שלפנינו שתי דרכים להגיע ל"דף מידע חלומות 6"

    personal brain

    personal brain

    להתרשמות "ת'כלס" מומלץ לקרוא את המאמר "גישות חדשות בניהול ידע - ויזואליזציה של אינפורמציה", מאת אלירן מילוא, שמציג את המקרה של חברת "גיל אסטרטגיות" שהתנסתה ויישמה שימוש בממשק.

    מנקודת מבט של עשיית החלטות, הממשק מאפשר זיהוי מהיר של בעיות ואלטרנטיבות לפתרון. נדמיין מקרה של קמפיין "אם שותים לא נוהגים - יש חברים", שבו חברת פרסום מעבירה שאלונים בקרב בני נוער על מנת למצוא "סוכנים חברתיים" שיעבירו את המסר. הממשק הויזואלי מציג תמונה של התוצאות שהוזנו: מעבר עם הסמן על כל אחד מהשמות מראה קשרים חברתיים, והתאמה מידית או פסילה של תלמיד/ה.

    personal brain

    למעשה האפקטיביות של הממשק גדלה ככל שמוסיפים פרמטרים (למשל בדוגמא הנ"ל קשרים חברתיים שליליים, "אויבים"), כיוון שהוא ראשית מראה למשתמש תמונת מצב – רכיבי המידע כמכלול, כשבמקביל ישנה גם גישה לפרטים.
    מדובר אם כן בסכימת מידע שמעצבת את תהליך הידע. למסלול הנבחר יש משמעות מבחינת הקונטקסט שהוא מספק. כוחה של הויזואוליזציה לתחום הניהול הוא בכך שהיא מספקת אמצעי להבנה כיצד מרכיבים משתלבים יחד, היכן חלו שינויים לאחרונה, והעלאה לפני השטח תבניות נתונים המסמנות מגמות ודפוסים.


    פני ברסימנטוב / Creative Commons License
    מותר להעתיק תכנים בתנאי שלא יעשה בהם שימוש מסחרי וינתן קרדיט לכותבת


  • בית אודות רקע תיאורטי מדריך אתרים קיטלוג חיפוש תוכן מילון ניהול ידע קישורים