ג'אווה Java

 

אחד התקני התקע אשר ממש הוכנס כחלק אינטגרלי מהדפדפן (כמעט החל מהרגע ששוחרר) הינו Java מבית היוצר של Sun Microsystems. ג'אווה הינה שפת תכנות אשר ניתן להשתמש בה על מנת לאפשר לכל אחד להוסיף תכונות אשר יורצו מתוך  הדפדפן.  הדפדפנים הוסיפו מכונות ג'אווה וירטואליות (Java Virtual Machines) בכדי לתרגם (interpret) את קוד הג'אווה אשר הורד מתוך שרת ה WEB.

 

למעשה , הדפדפן נהפך ל מעין שולחן עבודה חובק עולם אשר על גביו מפתחים יכולים להפיץ את אפליקציות התכונות הנוספות אשר יכולים לכלול סמלים גרפיים מתקדמים כגון עצים , גרידים , טבלאות , כפתורי צלמית וכו'..

ראה לדוגמא את התמונה הבאה אשר כוללת יישום משובץ אשר עלול להראות כ HTML מפואר אך הינו הרבה מעבר לכך.

 

     

 

ג'אווה פותחה במקור במעבדות Sun Microsystems בשנת 1991 על מנת לספק שפת תכנות אשר אינה תלויה בפלטפורמה לצורך צרכנים אלקטרונים (מערכות טלויזיה , וידאו וכו').

 

בצורת התחביר וההרצה , ג'אווה דומה לגירסה מפושטת של C++. היא חסונה במידה רבה , מבוזרת , בעלת ביצועים גבוהים , מונחית עצמים , רבת-תהליכונים ובעלת כל התכונות הרגילות. ולפיכך ג'אווה בנויה על בסיס שנים של נסיון פיתוח ב C++ ולוקחת ממנה את הדברים הטובים ומנסה לא לקחת את הדברים הפחות טובים.

 

לא כפי שתוכנן מראש , ג'אווה לא נקלטה בשוק הצרכנים האלקטרוני אלא דווקא הוטמעה בצורה יוצאת מן הכלל בדפדפני ה WEB.

 

 נראה כי ג'אווה מתאימה באופן מושלם ל עבודה ברשת האינטרנט. השפה עצמה קטנה מאוד (מכיוון שנבנתה במקור לשיבוץ במערכות כגון שעון מעורר עם כמות זכרון קטנה ) . ולכן ניתן היה לשעתק אותה לצרכי ה WEB באופן טבעי ופשוט למדי.

יותר מכך , ג'אווה היא בלתי תלויה בפלטפורמה. ולכן כל מחשב עם מכונת ג'אווה וירטואלית (Java Virtual Machine) יכול להריץ תוכנית ג'אווה. תוכניות יכולות להכתב בכל מקום ולרוץ בכל מקום. זהו דבר מכריע מכיוון שאם שפה לא יכולה לרוץ על כל מכונה , היא איננה שימושית עבור ה WEB אשר צריך לשרת כל מכונה , שפה , וסביבה דמיונית ככל שתהיה.

 

נושא אי התלות בפלטפורמה ישים עבור ג'אווה מכיוון שג'אווה היא שפה אשר מתורגמת (Interpreted) ואיננה שפה אשר עוברת קומפילציה "אמיתית" (מלאה) . שלא כמו קוד ב  C או C++ , כאשר ג'אווה "עוברת קומפילציה" היא איננה מקומפלת לקוד מכונה של פלטפורמה מסויימת , אלא לקוד בלתי תלוי בפלטפורמה (independent byte code).

קוד זה מופץ ע"ג הרשת ומתורגם ע"י מכונת ג'אווה וירטואלית (Java VM). בד"כ מתבצע ישירות בדפדפן ולא משנה על איזו פלטפורמה הוא רץ.

 

ולכן , כמתכנת עליך להדאיג עצמך רק עם שפת התכנות הכללית של הג'אווה  ולשלוח לקומפילציה את התוכניות שלך ללא התחשבות במערכת בה אתה משתמש. כך אתה יכול להיות בטוח שהקוד שלך יורץ בצורה נכונה גם אם הלקוח רץ ע"ג Macs , PC, Unix או כל סביבה אחרת.

 

מעבר לכך , ג'אווה היא שפה מלאת תכונות (Full-Featured) ומושלמת בעזרת אוסף של ממשק למשתמש הכולל סמלים גרפיים בספריית ה AWT. היא בעלת יכולות רשת (Networking) , קישוריות למסדי נתונים , תכונות אינטרציונליזציה ועוד הרבה מעבר לכך.

 

למרות שלמרבה הצער , ג'אווה נוצלה בשנים הראשונות רק לתוכניות פשוטות כגון שלטי פרסומת  , כיום ישנן אפליקציות רבות ברמה גבוהה ביותר אשר נמצאות זמינות על גבי הרשת.

 

הערה: למען הסדר הטוב , ניתן להחשיב רכיבי  Active-X בצד הלקוח כהתקני תקע (Plug-ins). טכנולוגיית Active-X מאפשרת לדפדפני מיקרוסופט לנצל היטב את המשאבים העצומים של מערכת ההפעלה – חלונות.

 

בדומה ליישומי ג'אווה (Java applets) , רכיבי Active-X יכולים להוות אינסטנציה בהקשר של הדפדפן עצמו וכך נראה לכאורה כי הדפדפן עצמו מספק את הפונקציונאליות הנוספת למרות שבעצם ה Active-X עושה זאת כרכיב עצמאי המוטמע בדפדפן.

 

מכיוון שכל אובייקט COM בחלונות יכול להיות פקד Active-X , כמעט כל משאב חלונות יכול להיות משובץ בדפדפן החלונות. פקדים יכולים להיות פשוטים כגון טיקר של מלאי או מסובכים כגון אקסל.

 

להלן תמונה של גליון אקסל המשובץ ישירות לתוך דפדפן האקספלורר:

 

     

 

עליך לזכור כי טכנולוגיית Active-X הינה טכנולוגייה יחודית למיקרוסופט ועלולה לא לפעול כראוי על גבי Netscape  או  Macintosh.  

לראשהדף

   חלק 3- plug-ins הרחבת הדפדפן בעזרת

של הדפדפן בעזרת סקריפטים בצד הלקוח API חשיפת ה