טכנולוגיות איכון  :: מבוסס תא :: שידור תאי
 
  שידור תאי  
  זיהוי תא  
  הקדמת זמן  
  עוצמת סיגנאל  
  ערכת SIM  
  זמן ועוצמה  
  יתרונות וחסרונות  
  הקדמה  
  TDOA ו-AOA  
  EOTD  
  GPS  
  D-GPS  
  A-GPS  
  יתרונות וחסרונות  
 
 
 
 

שידור תאי, כשמו-כן-הוא: משדר אל התא. אולי כדאי שנקדים את המאוחר ונלחש: "לא ממש משתמשים בשיטה זו, והיא גם לא באמת שיטת LBS אלא אפליקציה בסיסית ביותר..."

 

שידור-תא תוכנן למסור מידע מבוסס מיקום למשתמשים רבים הנמצאים באזור רחב ומוגדר. בבסיסה, המערכת פועלת ע"י שידור הודעה באורך של עד 93 תווים (דומה מאוד להודעת SMS) מתחנת בסיס אחת או יותר, כאשר כל משתמש קצה באותו אזור יכולה לקבלה. BTS (משדר תחנת בסיס) אחד יכול בד"כ לשלוח הודעת שידור-תא אחת כל שתי שניות, והשידור יכול להיקלט בתא אחד או ברשת כולה, בהתאם לדיוק הרצוי מבחינת המיקום.

לדוגמא, ייתכן ומשתמש  כלשהו ירצה לקבל עדכונים על מזג-האוויר באזור. מידע זה יכול להיות משודר בתפוצה ארצית. מצד שני, ייתכן ומשתמש אחר ירצה לדעת מהו מזג האוויר בתל-אביב בלבד, ואז מהמידע ישודר רק בגוש-דן.

 

הודעות המשודרות בשיטת שידור-תא תקפות (משודרות) למשך זמן מה קבוע מראש בלבד, עד שהמידע מוחלף במידע עדכני יותר, או שפרק הזמן עובר. ברשת סלולרית רגילה, ישנם 1000 "מזהי הודעה" (ערוצים בהם משודרים שירותי מידע אישיים) בהם ניתן לשדר ההודעות שידור-תא. לפי תקני ETSI, מכשירים הפועלים ברשת GSM אמורים להיות מסוגלים לקלוט את 1000 הערוצים הנ"ל. בפועל, מספר הערוצים משתנה בין היצרנים השונים, ואפילו בין דגמים שונים של אותו יצרן.

 

למשתמשי קצה יש שליטה מלאה בכל הנוגע להפעלה ולביטול שרותי שידור-תא אליהם הם "נרשמים". מסיבה זו שרותים אלו הם שירותי דחיפה (Push) היות וניתן לכבות ולהדליקם בכל עת והמשתמש לא מבקש את ההודעה ברגע נתון אלא מקבל עדכונים באופן רציף.

 

במקרה האידיאלי, ברגע שמשתמש קיבל הודעה מסוימת, נשמרת "קבלה" המציינת כי ההודעה התקבלה, וכי אין צורך לשלוח למשתמש זה את ההודעה שוב, על מנת למנוע כפילות. מכשיר הקצה צריך לדעת לזהות הודעות זהות ולא להודיע למשתמש על קבלת הודעה מחדש. למרבה הצער, הדרך בה מכשירי קצה שונים מתנהגים במקרה זה משתנה ממכשיר למכשיר. בשל בעיות אלו, נוסד ה-Cell Broadcast Forum אשר תפקידו למנוע בעיות מסוג זה. ניתן להסיק שחוסר העקביות בשירות / טכנולוגיה זה זו הסיבה ששרותים אלו אינם פופולאריים במידה רבה, ועדות לכך ניתן למצוא ברשת אורנג' הישראלית בה שירותים אלו אינם ניתנים כלל (אך בכל-זאת אפשר לנסות "לבקשם" מהרשת באמצעות מכשירי Nokia  הנמכרים בארץ).

 

למרות שבהגדרה שירותי שידור-תא הם מבוססי מיקום, הרי ששירותים אלו אינם באמת "אישיים"  ולא מתבססים על המיקום האמיתי של המשתמש. דיוק של תא-סלולרי לא מציין "באמת" היכן נמצא המשתמש, ובאמצעי זה לא ניתן להפעיל אלגוריתמים מרחביים לשיפור הדיוק. השידור משודר באופן רציף בתאים שצוינו מראש, ללא קשר למיקום וללא כל קשר האם המכשיר דלוק או כבוי. זהו שידור מידע מבוסס מיקום אבל לא שיטה לבדיקת מיקומו של המשתמש.

 

למרות זאת, כפי שנראה בפרק הדן ב-A-GPS, יש לשיטת שידור-תא יתרון בכך שהיא "טכנולוגית נשא" (Bearer Technology) לשיטת האיכון בכך שהיא "נושאת" את המידע אשר בעזרתו נעשים החישובים במכשיר הסלולרי המשתמש בשיטה זו.



  זיהוי תאי   למעלה   הקדמה