מודל השכבות > שכבת האפליקציה עמוד השער מושגים

שכבת האפליקציה

אפליקציות הן התוכנות שאנו מכירים ומשתמשים בהן. זאת בניגוד למימושי הפרוטוקולים מהשכבות הנמוכות יותר, שממומשים על ידי מערכת ההפעלה של המחשב, ולמשתמשים אין מגע איתם.
לרוב משתמשי הקצה, האינטרנט היא כלי המאפשר לגלוש באתרים (ע"י שימוש בפרוטוקול HTTP ), לשלוח דואל (למשל באמצעות פרוטוקול POP3), להעביר קבצים (באמצעות פרוטוקול FTP או TFTP), לשלוח מסרים מיידים ברשת, ועוד. כל אלה מהווי למעשה אפליקציות הממומשות על השכבות הנמוכות. מבחינת המשתמש, אין משמעות לדרך הארוכה שעברו החבילות עד ליעדן _ שכבת האפליקציה, בה הוא עושה שימוש, מתקשרת ישירות מול היעד המרוחק. כך למשל תפעל אפליקצית HTTP מול שרת הרשת, ואפליקצית FTP מול שרת הקבצים. השימוש באפליקציות, אם כן, נעשה תוך "מבט מגבוה" על האינטרנט. השכבות הנמוכות יותר דואגות לכל הפרטים הקטנים.
בניגוד לפרוטוקולים של שכבת התעבורה ושל שכבת האינטרנט, שמספרם קטן יחסית, יש הרבה מאוד פרוטוקולים השייכים לשכבת האפליקציה, החל מתוכנות לניהול לוח זמנים, וכלה במשחקים מקוונים. כיוון שהשכבות הנמוכות יותר מספקות שירות יעיל וגנרי, מפתחי אפליקציות אינם צריכים לרדת לפרטים, ויכולים להתייחס לאפליקציה שהם מפתחים כאילו היא עובדת ישירות מול אפליקציה דומה על מחשב אחר – ללא התייחסות לתווך שבין המחשבים הללו.