היסטוריה

עורכי הטקסט הממוחשבים הראשונים היו מה שנהוג לכנות בימינו "line editors", או "עורכי שורה". עורכים אלה אפשרו עריכת מסמך טקסט בטכניקת "שורה-אחר-שורה", כלומר: על המשתמש בעורך לבחור את מספר השורה שברצונו לערוך, לטעון את השורה לזיכרון, לערוך בה שינויים ולאחר מכן לכתוב את השינוי בחזרה לדיסק (ה"זקנים" שביניכם אולי עדיין זוכרים את עורך השורה של דוס - edlin). עורכים מסוג זה התאפיינו בצריכת משאבים נמוכה מאוד, שהתאימה למחשבים עתיקים. בימינו, עורכים אלה כמעט ונכחדו מן העולם.

העורך vi התפתח מעורך-השורה ed. העורך ed היה חזק מאוד ובעל סט פקודות עשיר, אך vi הציע קונספט חדש לחלוטין: תצוגה "ויזואלית" של כל המסמך על פני המסך, וניווט בתוך המסמך תוך "הצבעה" על איזורים לעריכה. בנוסף, vi הציעה סט פקודות עשיר בהרבה מזה שהציע ed.

vi החל את דרכו בפרוייקט שפותח ע"י William Joy, על בסיס הקוד הקיים של העורך ed באוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה. בתחילה הוא סופק כתוכנית ללא-תמיכה, עד שהפך לחלק מהגירסא הרשמית של מערכת ההפעלה היוניקסית System 5 של AT&T. עם הזמן צבר העורך vi קהילת משתמשים נאמנה הולכת וגדלה, וזאת למרות פיתוחם של עורכים חדשים ומתוחכמים יותר.

לאור הפופולריות הגואה של vi, צצו להם עורכים "תואמי vi" כפטריות אחר הגשם, כל אחד עם מיני שיפורים משיפורים שונים. כיום ניתן למצוא עורך טקסט "תואם vi" כמעט לכל מערכת הפעלה (כולל מערכות שאינן "יוניקסיות", כגון Windows). נציין כאן שתואמים רבים "מתנהגים" באופן שונה מאוד מ- vi המקורי, וחלק ניכר אף הפנו גב למסורת המפוארת ורבת השנים, ואינם תומכים בכל סט הפקודות בהם תמך (ותומך) vi המקורי.

נעיר כאן שהעורך vi היה ועודנו חלק בלתי נפרד מכל גירסא של מערכת הפעלה יוניקסית, וככזה - נמצא על כל מחשב יוניקס בעולם (כמעט). לכן, גם אם אין לכם כל כוונה להשתמש בעורך זה, ידע בסיסי בשימוש בו יכול להיות לעזר רב, כיוון שלא בכל מערכת יוניקס תוכלו למצוא את העורך האהוב עליכם, ותאלצו להסתדר עם "מה שיש". ברוב המקרים - יהיה זה vi.

 

חזור לראש העמוד

אתר הבית | שעורים | תרגולים | קישורים
ספרים | הסטוריה

כל הזכויות שמורות למערכות מידע אית"ן