ראשי >מדע ומלחמה > עמוד 2 מתוך 3 

   


ה"אניגמה", חידה בלעז, היא אחת הדוגמאות המאלפות לשימוש של המתמטיקה המשעממת בחיי היומיום. משהובאו רסיסי המידע המהימנים לידיו של אלן טיורינג, מגדולי המתמטיקאים ומי שעמד בראש מבצע הפענוח, הם חוברו אחד לאחד בסדר לוגי המורכב מגאונות צרופה בשילוב מזל והצטרפות מקרים. בזה אחר זה התגלו אבני היסוד של הצופן הגרמני, נבנו מכונות המדמות את פעולתה של מכונת ההצפנה האימתנית, ולאחר מכן הצליחו בעלות הברית לתרגם את השדרים זמן קצר לאחר ששודרו.

מפתיע לגלות, שדווקא חששם של הנאצים מפני חשיפת אלגוריתם ההצפנה, הוביל בסופו של דבר לפיצוחו. שיטת הפענוח הובילה לפיתוחה של שיטת הצפנה חדישה יותר העושה שימוש באלגוריתם RSA  (ראשי תיבות של שמות המדענים שהעלו אותו לראשונה), ובו ידוע לכל מפתח ההצפנה ("מפתח פומבי"). כדי לפענח את הצופן, יש לצד המקבל את השדר להצטייד במפתח שני המוסכם על שני הצדדים, ורק באמצעו ניתן לחשוף את הטקסט הקריא.  

בשיטה זו, מבוטלת נקודת החולשה של האניגמה שהובילה לגילויה. בכל שידור, העבירו הגרמנים בתחילה רצף של שלוש אותיות, שהיווה את המפתח לגילוי הצופן. עם מציאת המפתח באמצעות מתקנים מיוחדים שנבנו לשם כך, יכלו בעלות הברית לתרגם את הצופן הגרמני בקלות ובמהירות יחסית. כאשר אחד המפתחות הוא פומבי, נמנע הצורך מהעברת המפתח הנוסף בין שני הצדדים בכל תשדורת, וכל שני חברים ברשת התקשורת יכולים לקיים העברת מסרים על ידי אחיזת מפתח אחד בלבד בכל צד – דבר המקטין את הסיכויים לפריצת הצופן על ידי הצד שכנגד.

 

©  כל הזכויות שמורות למערכת איתן