אודות האתר מפת האתר ראשי

מילון מונחים

א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת

דיגיטציה
דיגיטציה היא המרה של מידע מפורמט אנלוגי כגון מפת נייר לפורמט דיגיטאלי כך שניתן להציגו במחשב. דיגיטציה יכולה להיות ידנית, חצי אוטומטית או אוטומטית מלאה (line following) .
וקטור
וקטור הוא מבנה נתונים המיועד לשמירת מידע מרחבי. מידע וקטורי מורכב מגיאומטריות שונות המורכבות מקורדינטות. במידע וקטורי אבני הבניין למידע מרחבי הם נקודות קוים ופוליגונים. כל אחד מאלה מורכב מאוסף של אחד או יותר של נקודות, לדוגמא קו הוא אוסף של נקודות ופוליגון הוא אוסף של קוים. במקרים מסוימים, מידע וקטורי מתאר גבולות וגופים שלא קיימים, כל גבול הוא החלטה אדמיניסטרטיבית המתארת אזור.
חיפוש מידע גיאוגרפי
במערכת מידע גיאוגרפי ניתן לבצע מספר רב של שאילתות גיאוגרפיות על מנת לחקור למצוא קשרים וישויות גיאוגרפיות שונות.
  • פונקציית השוואה (equals) - האם הישויות הגיאוגרפיות שוות - שתי הישויות צריכות להיות בעלות אותו מימד.
  • פונקציית הכלה (Contains) - האם ישות אחת מכילה את הישות השנייה - הישות לא יכולה להכיל ישות בעלת מימד גבוה ממנה
  • פונקציית בתוך (Within) - האם הישות נמצאת בתוך ישות אחרת - הישות לא יכולה להיות במימד בתוך ישות ממימד נמוך יותר
  • פונקציית חוצה (crosses) - האם A חוצה את B מתאים רק אם אחת הישויות היא קוויות
  • פונקציית אין נגיעה (disjoint) - האם A לא נוגע ב B
  • פונקציית חפיפה (Overlaps) - האם A חופף ל B, מתקיים רק בין גיאומטריות זהות
  • פונקציית נגיעה (Touches) - האם A נוגע ב B לא מתקיים בין נקודות בעלות מימד 0.
  • פונקציית Buffer - יצירת אזור מסביב לגיאומטריה הבסיסית לפי ערך נתון
  • פונקציית Clip - בנתינת גיאומטריה A וגיאומטריה B יחזור האזור של גיאומטריה A הנחתך על ידי B
  • פונקציית Convex Hull - בהינתן גיאומטריה A יוחזר השטח המכסה את כל הנקודות בגיאומטריה.
  • פונקציית Cut - מחלק את גיאומטריה A על ידי גיאומטריה B
  • פונקציית מציאת הבדל גיאומטרי (difference) - מחזיר את הגיאומטריה מגיאומטריה A פחות הגיאומטריה B
  • פונקציית חיתוך (Intersect) - מחזיר את הגיאומטריה הנכללת הן ב A והן ב B
  • פונקציית איחוד (Union) - מחזיר את גיאומטרית האיחוד בין A ו B
חישה מרחוק
הפקת מידע לגבי פני כדור הארץ תוך שימוש בפלטפורמות מוגבהות בכדי להפיק מידע כתצלומי לווין וצילומי אויר. מערכות חישה מרחוק מסתמכים על גילוי של אנרגיה הנפלטת או מוחזרת מאובייקט.
טופולוגיה
טופולוגיה הוא ארגון של יחסים מרחבים בין ישויות בעולם ה GIS. בעזרת הטופולוגיה מערכות ה GIS "יודעות": איפה הישויות ביחס לישויות אחרות, איזה חלק ישויות משתפות והקישוריות בין ישויות.
יישות גיאוגרפית
אוסף נקודות, קוים ופוליגונים המתארים ישות אמיתית בעולם. אובייקט מכיל ייצוג גיאוגרפי המאופיין בגיאומטריה ומאפיינים נושאיים (אלפא נומריים). מערכת מידע גיאוגרפית מנהלת את המידע בדרך כלל בצורת שכבות כאשר כל שכבה כוללת אובייקטים בעלי מאפיינים דומים.
מסד נתונים (בסיס נתונים)
מסד נתונים הנו אוסף של נתונים המאורגנים לפי מבנה המתארים את המידע ואת היחסים בין ישויות המידע השונות ותומכים בתחומים שונים של אפליקציות. לדוגמא בתחום הממ"ג מסד הנתונים כולל מידע על מיקום והמאפיינים השונים של הישויות הגיאוגרפיות.
מתהדטה
מידע על הנתונים ודרכי השימוש בהם. אלו נתונים הנלווים לנתונים המקורים וכוללים מידע תיאורי ואיכותי על הנתונים כגון: על מה הנתונים, איכות הנתונים, מקורם, אזור הכיסוי וכדומה.
פוטוגרמטריה
פוטוגרמטריה הנו תהליך המשלב מנתח אנושי אשר צופה בתמונה ומייצר מידע מרחבי דיגיטאלי בעזרת מכשור פוטוגרמטרי. השילוב של צילום אווירי ופענוחו מספקים מידע על אזורים נרחבים ללא צורך להימצא בהם פיזית.
רסטר
רסטר הנו שיטת אכסון מידע, עיבוד והצגה של מידע גיאוגרפי. כל אזור מחולק לשורות וטורים היוצרים מבנה של גריד. בכל תא הוא מרובע אך לא בהכרח ריבוע. בכל תא במטריצה מוחזק ערך המאפיין את תא השטח. המיקום הגיאוגרפי של כל תא במטריצה נובע רק ממיקומו היחסי במטריצה. בניגוד למידע וקטורי מבנה רסטרי לא מכיל גבולות של אזורים אלה את כל האזור עצמו.
שכבה
אוסף של ישויות גיאוגרפיות אשר אוחדו לפי נושא או מאפיין גיאוגרפי אשר מיוצגים כנקודות, קווים או פוליגונים ומשויכים למערכת קורדינטות משותפת. אובייקט הנו הייצוג בעולם המחשב וה GIS של ישות מהעולם האמיתי וכולל בתוכו את מאפייני המיקום והמאפיינים הנושאיים שלו.
תקני העברה
תקני העברה נועדו לאפשר העברת מידע בין מערכות מידע שונות. תקנים אלו כוללים: פורמטי קבצים אשר מייצגים את מבנה הקובץ הפיזי, תקן ישויות המידע ומילון הישויות של המידע.