ראשי>>הבנת מושגים בסיסיים

 

 

 

 
מפת הפרק
 

על מנת שלא יהיה חוסר הבנה בהמשך כדאי להתחיל לימוד של נושא חדש מלמידה של המושגים השימושיים .אז בואו נכיר את המושגים השימושיים של USENET.

מאמר זהו מושג המתאר הודעה שנשלחת על ידי משתמש ל-USENET.

קבוצה זהו אוסף מאמרים, המואחדים על ידי מוטיב מרכזי (נושא) אחד. שם של הקבוצה והתיאור הקצר שלה בדרך כלל מגדירים חד משמעי את הנושא שדנים בו בקבוצה זו.

בזמננו מספר של הקבוצות דיון גדל עד עשרות אלפים, לכן על מנת לסדרם מאחדים אותם בהיררכיות , שנותנות לכל הקבוצות שהיררכיה הזו מכילה נושא התחלתי משותף (למשל היררכיה comp – כל מה שקשור למחשבים).במילים אחרות היררכיה נותנת סוג של קבוצות שבה, ושם של היררכיה הוא השם הראשון בשם של הקבוצה (למשל relcom.games relcom הוא השם של היררכיה).

איזה קבוצות דיון קיימות ?

את כל הקבוצות דיון אפשר לחלק ל-5 קטגוריות שונות:

1)                                             Not moderated

2)                                             Moderated     

3)                                             Big Eight        

4)                                             Alternative      

5)                                             Local             

קבוצות דיון לא מבוקרות (Not moderated)

זהו סוג הפופולרי ביותר של קבוצות דיון. כל משתמש של USENET יכול לקרוא מאמרים של קבוצת דיון לא מבוקרת ולשלוח את המאמרים שלו ל-USENET.

מאמר שנשלח ישר מגיע לשרת החדשות ויפורסם בקבוצות דיון שנשלח אליהם. לכן הקבוצות האלה הן לא מוגנות מהמשתמשים, ששולחים מאמרים שלא קשורים לנושא של קבוצת דיון או מהאנשים ששולחים חומר פוגע ומעליב. הפתרון האפשרי לבעיות הנ"ל הוא "moderating of the group

קבוצות דיון מבוקרות ( moderated )

כמו במקרה של קבוצת דיון לא מבקרת כל משתמש של USENET יכול לקרוא מאמרים, שנמצאים בקבוצת דיון מבוקרת. השוני יהיה רק אם משתמש שולח מאמר לקבוצה כזו. במקום להגיע ישר לשרת החדשות מאמר ישלח לאישור לבן אדם ספציפי שנקרא מבקר (moderator).הפיכת קבוצה למבוקרת נותנת אפשרות להימנע מסטיות מהנושא של הקבוצה, מצמצם גידול מאמרים, שנשלחים לקבוצה זו ונותן אשפרות להקים קבוצות אינפורמטיביות מיוחדות, שאליהם יש אפשרות לשלוח מאמרים רק לאנשים מסוימים.

"השמינייה הגדולה" (Big Eight)

השמינייה הגדולה יוצרת 8 רמות רשמיות של היררכיות, שמכילות בתוכן מספר ענקי של קבוצות דיון מבוקרות ולא מבוקרות. המשתמשים, שקוראים ושולחים מאמרים לקבוצות דיון של "השמינייה הגדולה" חייבים להתנהג לפי חוקים מסוימים, שמתעדכנים מדי פעם ב-news.announce.newusers news.groups, news.answers,.

"השמינייה הגדולה" מכילה את ההיררכיות הבאות:

·                     Comp        

·                     Humanities

·                     Misc        

·                     News      

·                     Rec         

·                     Sci          

·                     Soc         

·                     Talk        

קבוצות אלטרנטיביות (Alternative)

השוני של סוג קבוצות דיון אלטרנטיביות בכך שכמעט ואין חוקים שהן צריכות לקיים והן מכילות קבוצות שהן גדולות מדי או בלתי רגילות מדי להיררכיות הסטנדרטיות של USENET- . למשל  alt.sex – דיון על הבעיות, הקשורות למין.כל הקבוצות כאלו מרכיבות היררכיה אחת גדולה הנקראת alt,שעוקפת את "השמינייה הגדולה" בכמות הקבוצות שהיא מכילה, וזה מאוד מסבך התמצאות בה. עוד ייחודיות של היררכיה הזו שכל משתמש של USENET יכול ליצור קבוצת alt משלו, וזה מסביר את הכמות האדירה של הקבוצות האלטרנטיביות  ואת הפופולריות שלהן.

קבוצות לוקליות (local)

לעיתים קרובות חברות שונות – גם ממשלתיות וגם מסחריות מקימות בעצמן את שרת החדשות ומטפלות בבקרה שלו (moderating). בדרך כלל הן מקימות היררכיה משלהן, שנגישה רק לעובדים של החברה. מעבר לכך זאת יכולה להיות היררכיה של העיר, אזור מסוים או מדינה עם אותם תנאים. כאלה היררכיות נקראות לוקליות או אזוריות. המטרה העיקרית שלהן היא פרסום מודעות אינפורמטיביות ופתרון של בעיות ברמה מקומית.

הערה: כמו כן חוץ מ-5 סוגים המתוארים למעלה קיים עוד אחד, פחות פופולרי – חדשות מסחריות. גם הן מקימות היררכיות משלהן או שבעצמן חלק מהיררכיות הנגישות. אבל כדי לקרוא חדשות כאלה חייבים לשלם כסף.

מי זה מבקר (moderator)?

כל אחד ב-USENET שנפגש עם המושג moderator שואל את אותם השאלות:

מי זה האדם הזה?

במה הוא עוסק?

איזה זכות יש לו לקרוא את המאמרים שלי?

בהסבר פשוט moderator הוא אדם בעל זכויות וחובות העולות על זכיות וחובות של משתמשים רגילים של USENET , אבל הזכויות האלו חלות רק על "הקבוצה המבוקרת" (moderated group) על ידי המבקר.

בהגדרה יותר מדעית moderator הוא אדם אחראי, שקיבל תפקיד זה או נבחר ומטרתו העיקרית היא לדאוג שכל המאמרים שנשלחים לקבוצה המבוקרת תואמות לנושא המרכזי של קבוצת דיון ולא מכילים חומר פוגע ומעליב.כמו כן הוא יכול לנקוט בצעדים חמורים במקרה של אי קיום החוקים האלה. Moderator- זהו אדם ש"שולט" בנושא של הקבוצה המבוקרת, אדם אחראי שיש לו טקט, ויחס הוגן כלפי משתמשים אחרים.לפעמים אדם אחד מבקר מספר קבוצות דיון ולפעמים מספר moderators מבקרים קבוצת דיון אחת.

נשאלת השאלה על סמך מה מחליט המבקר אם מאמר תואם את הנושא של קבוצת הדיון?

 התשובה נורא פשוטה – "על סמך הדעה האישית".כן בדיוק כך! בגלל זה לעיתים מאוד קרובות  משתמשי USENET מתווכחים על התנהגות של מבקר זה או אחר, וכמובן תמיד עולה השאלה "האם חייבים שיהיו מבקרים בכלל.לפעמים למטרה זו נוצרות קבוצות דיון מיוחדות. והקבוצות האלו מאוד פופולריות כי כל אחד מרגיש פגוע על ידי איזשהו "מבקר" או על ידי קיום מבקרים בכלל.לוויכוחים האלה לא יהיה סוף כל עוד קיימים מבקרים.

כמו שאמרתי קודם "מבקרים" נבחרים או מקבלים תפקיד זה. ובחירות קורות לעיתים קרובות יותר. נוסף על כך תמיד אפשר לערוך בחירות מחדש, לכן אם "המבקר" באמת לא מתאים הולכים לבחירות חדשות (אבל זה כמעט ולא קורא כי בדרך כלל "המבקרים" מתפקדים לא רע).

אז מה עושה "המבקר" אם המאמר לא תואם את הנושא של קבוצת הדיון?

הוא יכול לפעול באחת משתי הדרכים הבאות :

1)      הוא יכול (וחייב) לשלוח מאמר בחזרה לשולח המאמר עם הסברים והערות על הסיבה למה מאמר לא התקבל

2)      אם "המבקר" מחליט שמאמר המסוים לא תואם את הנושא של הקבוצה המבוקרת שלו אבל תואמת לנושא של קבוצת דיון אחרת הוא יכול לשלוח את המאמר לקבוצת דיון זו ולדווח על כך למחבר של המאמר.(אם "המבקר" לא דיווח למחבר על כך אז הוא פשוט התרשל בתפקידו).

אם בין משתמשי של קבוצת דיון מבוקרת יש אדם שמטרתו היא שליחת חומר פוגע ולא אתי אז "מבקר" אוסר לגמרי מסירת מאמרים כאלה לשרת החדשות ושולח הזהרה למחבר.בדרך כלל אחרי הזהרה שניה או שלישית "המבקר" מודיע על כך ל-"news master" (אדמיניסטרטור חדשות רשתיות) והשני שולח למשתמש זה הזהרה על ניתוק משרת החדשות, ואם המשתמש לא משנה את התנהגותו מנתקים אותו לתקופת זמן מסוימת או לתמיד משרת החדשות של "news master" זה.(אם כל זה קורה בקבוצת דיון לא מבוקרת אז על סמך בדיקה  אקראית של "news master" או על סמך תלונות של המשתמשים אחרים מזהירים את "הפוגע" והמשך תהליך כמו בקבוצות המבוקרות ).

איך לשלוח מאמר ל-USENET בצורה נכונה?

בדרך כלל המשתמשים המתחילים ב-USENET חושבים שלשלוח מאמר לקבוצת דיון של USENET נורא קל (אולי נדרש רק ידע על קורא חשדות (newsreader) שמשתמשים בו).אבל ב-USENET יש כמה חוקים שמשתמשים בקבוצות דיון חייבים לקיים. החוקים האלה מבוססים בעיקר על פרוש של כמה שורות של ראש המאמר. לא ברור?....מתברר שלכל המאמרים שנשלחים ל-USENET יש חלק מיוחד בהתחלה שנקרא כותרת המאמר. כל השורות של כותרת המאמר עוקבות אחת אחרי השניה, בלי חלוקה על ידי שורה ריקה ביניהן. הכותרת מרוחקת מגוף של המאמר עצמו רק על ידי שורה ריקה. המאמר יכול להכיל או לא להכיל גוף המאמר, אבל הוא תמיד מכיל כותרת המאמר.

המאמר, שנמצא על השרת נשמר בצורה הזאת :

| Path: news-hub.samara.net!Gamma.RU!srcc!demos!news1.relcom.ru!icomm.ru!ttn.ru!not-for-mail
З | From: "sasha"
А | Newsgroups: relcom.test
Г | Subject: my__test
О | Date: 13 Apr 1998 04:36:53 GMT
Л | Organization: Taganrog city electrocommunication node
О | Lines: 2
В | Distribution: world
О | Message-ID: <01bd6695$de4bc5f0$fa1dbec2@cinderella>
К | NNTP-Posting-Host: map.ttn.ru

| X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1155
| Xref: news-hub.samara.net relcom.test:8157

--------------שורה ריקה--------------

| מאמר עצמו

| test 01

התוכן העיקרי של כותרת המאמר זה אינפורמציה על המחבר דואר האלקטרוני (שורה From:), נושא המאמר (שורה Subject:), שם של הקבוצה או קבוצות דיון (שורה Newsgroups: ), הפצה (שורה Distribution:),ועוד אינפורמציה על המאמר.

 
     

about the site